Jaaroverzicht: projecten om naar uit te kijken (1)

2017 is achter de rug, en dus is het hoog tijd om even vooruit te blikken naar wat komen gaat. Onze redactie selecteerde 15 projecten die dit jaar van start gaan, waar volop aan gewerkt wordt, of die dit jaar opgeleverd zullen worden. 

  • Stadhuis Hasselt

Dit jaar krijgen de 650 ambtenaren van de stad Hasselt een nieuwe werkplek. Er is al hard gewerkt aan het nieuwe stadhuis aan de Guffenslaan, en vanaf de zomer is het gebouw helemaal klaar. Het stadhuis zal kunnen pronken met een sterke score qua energiezuinigheid: een E-peil van 29 en een K-peil van 19. Het is ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, UAUcollectiv en Architectenbureau Michel Janssen.

 

  • Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren

Het Afrikamuseum is intussen al sinds december 2013 gesloten voor het publiek voor een ingrijpende renovatie. Dit jaar zouden de werkzaamheden achter de rug moeten zijn. Het museumgebouw wordt gerenoveerd en er is een nieuw onthaalpaviljoen gebouwd. Stéphane Beel Architecten stond in voor het ontwerp, samen met Arup, Niek Kortekaas, Origin Architecture & Engineering en Michel Desvigne. Het museum wil zich ook inhoudelijk herbronnen, en zal vanaf de heropening op een andere manier kijken naar het koloniaal verleden van België. Zo wordt de volledige permanente tentoonstelling herdacht.

 

  • ’t Zand, Brugge

’t Zand, het grootste stadsplein van Brugge, krijgt een nieuwe inrichting. Het plein is 30 jaar onaangeroerd gebleven, en wordt nu heraangelegd als centraal evenementenplein. West 8 en Snoeck & Partners kozen voor een multifunctionele indeling van het plein, dat ook leefbaar en gezellig moet zijn wanneer er geen evenementen plaatsvinden. Daar moet onder andere de meer dan 30 m³ bomengrond mee voor zorgen. Tegen de zomer moet het vernieuwde plein helemaal klaar zijn.

 

  • Cultuurhuis Namen

Philippe Samyn and Partners staat in voor de renovatie en uitbreiding van het Maison de la Culture in Namen. Het bestaande cultuurhuis staat er al sinds de jaren 60, en voldoet niet meer aan de behoeften. De bestaande constructie blijft grotendeels behouden, maar er komen twee tussenliggende mezzanines en een extra verdieping aan de halvemaanvorm bij. Ook het achtergebouw wordt aanzienlijk uitgebreid. De Waalse hoofdstad krijgt zo een prestigieus gebouw op een iconische plaats in de stad: waar de Samber en de Maas samenvloeien. Het project wordt ook een nieuwe toegang tot de stad, aan de voorkant van de Place d’Armes.

 

  • Ecowijk Gantoise, Gent

Op de plek waar vroeger het Ottenstadion van KAA Gent en de velden tennis-en hockeyclub La Gantoise lagen, verrijst een nieuwe woonwijk met wijkpark. Dankzij een privaat-publieke samenwerking komen er een driehonderdtal woningen, allemaal met terras, private tuin of gemeenschappelijke groenzone. Bontinck Architecture & Engineering opteerde in het ontwerp voor visuele eenheid, door de keuze in afwerkingsmaterialen duidelijk te definiëren. Ook de minimale CO²-uitstoot maakt het project de moeite waard: La Gantoise moet een duurzame modelwijk worden, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Lokaal opgewekte hernieuwbare energie en hergebruik van water waar mogelijk moeten daar mee voor zorgen. De bouw van de eerste woningen zal in 2018 al van start gaan.

 

  • AZ Sint-Maarten, Mechelen

Op 15 oktober opent het nieuwe ziekenhuis in Mechelen de deuren voor patiënten en bezoekers. De bouw ging al in oktober 2013 van start. Eenmaal het nieuwe gebouw er staat, zal de Mechelse ziekenhuiszorg niet langer verspreid worden over drie sites. Alles wordt gecentraliseerd in het nieuwe AZ Sint-Maarten. VK Architects & Engineering ontwierp een compact gebouw dat kan pronken met een stroom aan daglicht, sfeervolle kleuren en een warme uitstraling. Het ziekenhuis omvat horizontale en verticale assen, die samen vormen de bouwkundige en logistieke ruggengraat van het gebouw vormen en alle diensten met elkaar verbinden.

 

  • Nieuwe hoofdzetel BNP Paribas Fortis, Brussel

Net boven het Centraal Station in Brussel bouwt BNP Paribas Fortis een nieuw hoofdkantoor. De voorbije twee jaar werd het bestaande gebouw met zwarte torens uit 1970 volledig afgebroken, nu kan gestart worden met de opbouw van het nieuwe complex. Het is ontworpen door het Oostenrijkse architectuurbureau Baumschlager Eberle, Styfhals & Partners (winnende team) en Jaspers-Eyers Architects. Het nieuwe hoofdkwartier zal dezelfde oppervlakte hebben als het vorige gebouw, maar dankzij een betere indeling zal het plaats bieden aan 70 procent meer mensen (4.500). In 2021 moeten de personeelsleden er terecht kunnen.

 

  • Hoofdkwartier De Persgroep Publishing, Antwerpen

Crepain Binst Architecture ontwerpt het nieuwe gebouw van De Persgroep Publishing aan het Kievitplein in Antwerpen. Dat weinig gebruikte plein moet met dit bouwwerk een nieuwe dynamiek krijgen. Het project omvat, naast de kantoren, ook een mezzanine met brasserie-restaurant en coffee corners, en vier daktuinen die voor medewerkers en bezoekers toegankelijk zijn. Vanop een prachtig belvedère kan de bezoeker genieten van een panorama van 360° over Antwerpen en de stationsomgeving. De werkzaamheden beginnen in 2018 en moeten een jaar later afgerond zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners