JUUNOO-wanden in 100% circulair architectenkantoor

Architectenbureau CONIX RDBM Architects heeft vestigingen in Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Terneuzen. Vorig jaar verhuisde het bureau naar een nieuwe locatie in Antwerpen. De zaakvoerders hadden  één belangrijke voorwaarde voor het gebouw: het kantoor moest circulair gebouwd zijn. Om het kantoor in te delen, koos het architectenbureau voor de wanden van JUUNOO.

Rekenen op eigen kennis

Geert Vyncke,  sinds 2020 Senior Circular Building Advisor bij CONIX RDBM, kreeg van de zaakvoerders carte blanche. “Eigenlijk stelden ze maar een voorwaarde,” legt hij uit, “alles in het gebouw moest circulair zijn. De glazen wanden in dit gebouw lieten we overkomen uit Amsterdam. Het isolatiemateriaal is gemaakt van oude jeansbroeken en zelfs de radiatoren kunnen we bij vertrek gewoon weer meenemen”, vertelt Geert. “In de kelder hebben we ook een oogstkelder aangelegd. Daar liggen restjes glas, profielen, panelen, …. Als we later iets willen veranderen, dan hebben we het materiaal gewoon liggen.”

 

Circulaire wanden 

Om efficiënt te kunnen werken, moest het nieuwe kantoor ook volledig opnieuw worden ingedeeld. “Toen we op zoek waren naar circulaire wanden zijn we eigenlijk niet gaan kijken naar een alternatief,” vertelt Geert. “Ik was  overtuigd van het JUUNOO-systeem en de klikpanelen. Je kunt namelijk alles plaatsen zonder dat er schade is aan de omgeving. De enige plek waar de wanden verankerd zijn, is in het plafond. Dat is trouwens ook het grote voordeel aan de JUUNOO-wanden. Wat hier nu staat kan je weer volledig demonteren, netjes op een pallet stapelen en naar ergens anders verhuizen, zélfs als de maatvoering op de nieuwe locatie anders is.” Ze kozen er bewust voor om te werken met wanden die er al een eerste leven hadden opzitten. “Het onderscheid is niet te zien tussen wat nieuw is en wat reeds gebruikt is. Het materiaal kan je na gebruik met dezelfde kwaliteit hergebruiken. Het gaat heel lang mee en daarbovenop is het wandsysteem aanpasbaar aan de omstandigheden. Toen we het glas wilden plaatsen, bleek dat onze leverancier zich twee centimeter had vergist. De wandenstructuur hadden we al opgebouwd maar het glas hoefde gelukkig niet op de afvalhoop belanden. Het JUUNOO-systeem kan gemakkelijk twee centimeter naar beneden schuiven zonder dat iemand daar ooit iets van merkt. Zelfs onze plaatsers waren onder de indruk”. 

 

Anderen meekrijgen

 Er is volgens Vyncke nog veel werk in de bouwwereld: “Het volume aan bouwafval dat we genereren is enorm groot, en blijft helaas verder groeien. Ook al doen we aan die afvalstroom met z’n allen wel iets, in de bouwwereld is dat absoluut nog niet het geval. Daarom is het zo belangrijk dat er ingezet wordt op circulaire materialen. In de academische wereld is enorm veel interesse voor circulaire constructieoplossingen. Alleen durft niemand dat vraagstuk écht vastpakken. We kunnen enkel blijven tonen dat het circulaire principe in de bouw perfect mogelijk is”.

Bron: Juunoo

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage