Kortrijk wint Prijs Publieke Ruimte voor herinrichting Leieboorden

Tijdens het openingsspektakel ontvangen de bewoners het plein met open armen, de Leie is terug in de stad als schakel tussen twee stadsdelen.
Rustig vertoeven aan de oevers van de Leie, de kades in natuursteen zijn een zit- en rustelement aan het water. Ze zorgen voor een lijnenspel waarbij de toegankelijkheid voor alle gebruikers centraal staat.

Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering van het project.  Tijdens het Congres en Forum Publieke Ruimte op 12 maart in Gent mochten burgemeester Van Quickenborne en gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg de onderscheiding in ontvangst nemen voor de herinrichting van de Oude Leieboorden in Kortrijk. Naast de prijs van de jury ontving het stadsbestuur bovendien ook de Publieksprijs Publieke Ruimte.


Nieuwe ontmoetingsplek in hartje Kortrijk

Midden in het centrum van Kortrijk, ter hoogte van de historische Broeltorens, verenigt de oude Leie-arm twee kaaien tot één stadsplein. De herinrichting van de kaaien herstelt het contact tussen rivier en stad, en schept een nieuwe ontmoetingsplek. Dit waardevolle nieuwe stadslandschap verhoogt de ruimtelijke kwaliteit van de historische stad.

Juryvoorzitter Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte): 'Kortrijk werkt al meer dan twintig jaar aan de doortocht van de Leie en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van het stadscentrum. Het stadsbestuur werkt daarvoor nauw samen met De Vlaamse Waterweg. Dat die visie op macroschaal zo succesvol doorwerkt tot op microniveau, tot in de details van de publieke ruimte, dat maakt het zo bijzonder. De plek krijgt een nieuwe aantrekkingskracht die het stadscentrum ten goede komt. Door het verwijderen van parkeerplaatsen is de belevingswaarde van beide oevers sterk toegenomen. Publieke ruimte is ingezet als hefboom voor citymarketing en lokale economie. Daarnaast wint water in de stad steeds meer aan belang voor de kwaliteit van het stedelijk leven. Kortrijk is op dat vlak een trendsetter in Vlaanderen.'


Publieksprijs

Naast de onderscheiding van de jury, wint Kortrijk ook de Publieksprijs Publieke Ruimte. Tot 11 maart kon het publiek online stemmen voor alle genomineerden. Bijna tweeduizend mensen lieten weten welke van de vijf projecten hun favoriet was. Het is voor het eerst sinds de Publieksprijs wordt uitgereikt dat beide onderscheidingen naar dezelfde kandidaat gaan.

 

Vijf nominaties

Uit vijftig inzendingen nomineerde een vakjury vijf projecten voor de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte. De herinrichting van de Singel Noord is een grootschalig samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, het Agentschap Wegen en Verkeer, BAM nv en Aquafin. De gemeente Liedekerke zorgde samen met Infrabel, B-Holding en het Agentschap Wegen en Verkeer voor een spectaculaire make-over van de stationsomgeving waarbij ecologische en mobiliteitsinfrastructuur een harmonieus geheel vormen. De gemeente Hooglede liet de toegangszone van de Duitse militaire begraafplaats herinrichten als ‘Breekbaar land’, een plek die het oorlogsverleden in beeld brengt. En Wetteren realiseerde een kernversterkend project dat het historische centrum in relatie brengt met beide Scheldeoevers. De Oude Leieboorden in Kortrijk vormen een nieuw hoofdstuk in de herinrichting van de Leiedoortocht, een proces dat al meer dan twintig jaar loopt.

Bron: Infopunt Publieke Ruimte
Deel dit artikel:
Onze partners