KU Leuven bouwt vijfde Bio-Incubator (Proof of the Sum, SVR-ARCHITECTS)

De KU Leuven heeft op 8 juni samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in het Wetenschapspark Arenberg in Heverlee de symbolische eerste steen gelegd voor de bouw van Bio-Incubator 5. Het project zou klaar moeten zijn tegen begin 2024. De kostprijs bedraagt 12 miljoen euro. Het ontwerpteam bestaat uit Proof of the Sum, SVR-ARCHITECTS, Exilab en Riessauw.

Bio-Incubator Leuven biedt ruimte en ondersteuning voor startups en gevestigde waarden in de biotechnologische sector. Biotechnologie heeft de voorbije jaren een hoge vlucht genomen in Leuven. Om aan de enorme vraag naar aangepaste labo- en kantoorruimte te voldoen wordt alweer een nieuwe Bio-Incubator gebouwd.

Bio-Incubator 5 zal 3.300 m² flexibele labo- en kantoorruimte omvatten voor ongeveer 160 werknemers. Bovendien kan de komst van nieuwe bedrijven ook indirecte tewerkstelling opleveren. Bio-Incubator 5 biedt op die manier een grote toegevoegde waarde voor de regio en versterkt het regionale ecosysteem.

In het Wetenschapspark Arenberg, dat zich niet toevallig vlakbij de KU Leuven, het UZ Leuven, het VIB en het technologisch onderzoekscentrum  Imec bevindt, bieden nu al drie Bio-Incubatorgebouwen onderdak aan een heel aantal biotechbedrijven en aan het Centre for Drug Design and Discovery (CD3), dat de vertaalslag helpt te maken van fundamenteel onderzoek naar nieuwe medicijnen.

 

Drijfveren

Het integrale ontwerpteam zet samen met de bouwheer in op een aantal drijfveren. Versterken van kennisdeling tussen de diverse gebruikers staat centraal in het programmatische en functionele ontwerp van het project. Een ruimtelijk spel van verhuurbare units en gemeenschappelijke ruimtes strategisch verdeeld over een duplex en triplex zorgen ervoor dat het volledige gebouw onbewust door elke huurder gebruikt wordt. Verwachte en onverwachte ontmoetingen worden door het bouwprogramma gestimuleerd. De cafetaria en het vergadercentrum spelen hebben een aantrekkende werking op de andere campusgebruikers, en bevordert daarmee de kruisbestuiving tussen verschillende technologieën.

De onbekende en wisselende onderzoeksvraag van de gebruikers vraagt een hoge mate van gebouwflexibiliteit. Units kunnen samengevoegd worden, het ringconcept van de technieken laat een vrije plaatsing van apparatuur toe en de grote overspanningen met hoge vloerlasten kunnen anticiperen op wisselend gebruik.

Bron: SVR-ARCHITECTS

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage