Le Grand-Hornu combineert erfgoed, kunst, design en gastronomie in neoklassieke setting

In museum Le Grand-Hornu in het Waalse Boussu komen erfgoed, kunst, design en gastronomie samen tegen een prachtig neoklassiek decor. De voormalige mijnsite ten zuidwesten van Bergen is ideaal voor een uitstap met het gezin en heeft in de tweede helft van 2020 weer heel wat in petto. Zowel in het Centrum voor Innovatie en Design (CID) als het Museum voor Hedendaagse Kunst (MACS) loopt dit najaar een nieuwe expo. Chef Sang Hoon Degeimbre van sterrenrestaurant Rizom maakt de culturele belevenis compleet met een lokaal en seizoensgebonden menu dat maandelijks verandert.

In het Museum voor Hedendaagse Kunst kunnen liefhebbers nog tot 18 oktober terecht voor Representing the Work, een retrospectieve tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican. De expo toont de belangrijkste hoofdstukken uit de carrière van Mullican - de zestiger zit al meer dan veertig jaar in het vak - zoals zijn eerste pictogrammen, beroemde wrijfsels en vlaggen, performances onder hypnose en kosmologische diagrammen. Aan de hand van meer dan duizend beelden van encyclopedieën, het internet en tekeningen van de kunstenaar zelf worden bezoekers ondergedompeld in het obsessieve en unieke universum van een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Pictures Generation.

Het Centrum voor Innovatie en Design staat tot 29 november dan weer helemaal in het teken van food design met de tentoonstelling Serial Eater – food design stories. De expo ontleedt dertig jaar van experimenteren met en nadenken over het object voedsel en gaat onder meer na welk type consument we zijn en wat voor voedsel we zoal op ons bord accepteren.

Seizoensgebonden menu

Sterrenrestaurant Rizom laat bezoekers culinair genieten in het hart van Le Grand-Hornu. Sterrenchef Sang Hoon Degeimbre en chef Olivier De Vriendt trakteren hun gasten elke maand op een lokaal en seizoensgebonden menu en bieden deze zomer een selectie van producten en proeverijen aan om mee te nemen. De koks streven naar een geëngageerde en verantwoorde gastronomie, zowel in het restaurant als in de kleine catering van het cafetaria.

UNESCO werelderfgoedlijst

Le Grand-Hornu staat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst van UNECSO en wordt gezien als een van de mooiste Europese sites voor 19de-eeuwse industriële archeologie. De museumsite is eigendom van de provincie Henegouwen en herbergt naast het Centrum voor Innovatie en Design, het Museum voor Hedendaagse Kunst en sterrenrestaurant Rizom een cafetaria, boekhandel en uitgestrekt graspark.

 Le Grand-Hornu is geopend van dinsdag tot zondag van 10 uur tot 18 uur. De eerste zondag van de maand betalen bezoekers geen inkom. Daarnaast worden er dagelijks gratis rondleidingen gegeven doorheen de tentoonstellingen en op de historische site. Het is aangeraden om een bezoek online, telefonisch (065 613 902) of per mail (reservations@grand-hornu.be) te reserveren.

Deel dit artikel:

Onze partners