MatBiM: het BIM-standaardisatie-initiatief dat de bouwsector efficiënter zal maken

Vorige week werd in Turnhout 'MatBiM' gelanceerd: een revolutionair BIM-standaardisatie-initiatief dat de bouwsector zal veranderen en efficiënter zal maken. Initiatiefnemer is de federatie van Belgische bouwmaterialenproducenten (BMP), met de steun van de beroepsfederaties Embuild Vlaanderen, Buildwise, NAV en ORI, en met toonaangevende bouwmaterialenproducenten Wienerberger, Soudal en Soprema als drijvende krachten. MatBiM heeft als doel de efficiëntie in de bouwsector te verbeteren en de samenwerking tussen verschillende stakeholders te vergemakkelijken. Dit doel wordt bereikt door bouwmaterialenproducenten en bouwprofessionals digitaal te verbinden en BIM op een efficiënte manier inzetbaar te maken.

Building Information Modeling (BIM) gaat over het creëren, onderhouden en beheren van digitale 3D-bouwinformatiemodellen om de massa aan gegevens te verwerken, te centraliseren en te delen en daarmee de efficiëntie gedurende de hele levenscyclus van een gebouw drastisch te verbeteren. BIM is daarmee één van de fundamenten van de digitalisatie in de bouwsector, op weg naar meer efficiëntie en verduurzaming. Door een gebrek aan standaardisatie én het ontbreken van betrouwbare en integreerbare informatie van bouwmaterialen werden de grote beloftes van BIM tot vandaag echter nog onvoldoende ingelost. MatBiM maakt hier komaf mee.

MatBiM omvat immers uniforme, merkneutrale BIM-content voor materialen en systemen én een wegwijzer naar betrouwbare en eenduidige informatie, rechtstreeks van bij de bouwmaterialenproducenten. Door het gemeenschappelijk kader kunnen stakeholders op een efficiënte manier realistische bouwinformatiemodellen opbouwen en beter samenwerken gedurende de hele levenscyclus van een bouwproject. “Met MatBiM kun je erop vertrouwen dat wat je merkneutraal ontwerpt je later ook daadwerkelijk kan bouwen met de producten beschikbaar op de markt. Zo wordt één van de grootste frustraties van ontwerpers weggewerkt”, aldus Frank Vanhove, voorzitter van BMP. “Bovendien kunnen fabrikanten ook heel vlot informatie over hun materialen en/of systemen aanbieden op een digitale manier, rechtstreeks integreerbaar en up-to-date te houden in BIM-modellen. Zo wordt BIM op een efficiënte manier inzetbaar en een ware troef over de volledige bouwkolom.”

Het initiatief vanuit BMP met de steun van zowel beroepsfederaties als fabrikanten illustreert het sectorbrede draagvlak en het streven naar standaardisatie ter versterking van de bouwindustrie. Als drijvende krachten achter MatBiM spelen toonaangevende bouwmaterialenproducenten zoals Wienerberger, Soudal en Soprema een cruciale rol. In totaal werden in de aanloopfase 14 fabrikanten met uiteenlopende bouwmaterialen betrokken. Hun betrokkenheid en expertise dragen bij aan de ontwikkeling en implementatie van MatBiM als BIM-standaardisatie-initiatief voor bouwmaterialen en -systemen.

De officiële lancering van MatBiM vond plaats op 8 juni in Turnhout, waar vertegenwoordigers van de betrokken partijen bijeenkwamen. Tijdens de lancering werden de doelstellingen en voordelen van MatBiM toegelicht aan de aanwezige architecten, aannemers en bouwmateriaalfabrikanten, evenals de geplande stappen voor verdere ontwikkeling en implementatie.

"MatBiM is een cruciale stap voorwaarts in de bouwsector", aldus Frank Vanhove, voorzitter van BMP. "MatBiM maakt het elke bouwprofessional mogelijk betrouwbare, up-to-date en geconnecteerde data te vinden rechtstreeks van de fabrikanten. Met de ondersteuning van collega beroepsfederaties en de samenwerking met vooraanstaande bouwmaterialenproducenten zijn we vastberaden om de samenwerking en efficiëntie binnen de bouwindustrie te verbeteren door middel van gestandaardiseerde BIM-gegevens voor bouwmaterialen en -systemen."

MatBiM is gratis beschikbaar voor alle bouwprofessionals via bim.matbim.be. Het initiatief zal voortdurend worden bijgewerkt en verfijnd op basis van feedback en evoluerende behoeften binnen de volledige bouwketen. BMP en alle betrokken partners nodigen geïnteresseerden dan ook uit om deel te nemen aan het MatBiM-initiatief en actief bij te dragen aan de verdere ontwikkeling.

 

Voor meer informatie over MatBiM, bezoek www.matbim.be.

Bron: Wienerberger
Deel dit artikel:
Onze partners