MDB Metal bekleedt gevels nieuw station Blankenberge met strekmetaal

Het station van Blankenberge en zijn omgeving werden onlangs in een nieuw jasje gestoken. Projectontwikkelaar PB&A deed reeds in de ontwerpfase een beroep op MDB Metal om een groot deel van de gevels uit te rusten met bekleding in strekmetaal.

De renovatie van het station van Blankenberge, naar een ontwerp van architectenbureau Marc Corbiau, maakt deel uit van een groter vernieuwingsproject dat naast een parkeergarage van 750 plaatsen ook twee hotels en enkele naastgelegen appartementsgebouwen omvat. “Het eerste deel van het project werd gerealiseerd door algemeen aannemer Willy Naessens, waarmee we nauw hebben samengewerkt”, legt Tom D’Hondt, sales & project support bij MDB Metal uit. “Samen met Willy Naessens en de klant gingen we op zoek naar een oplossing voor een gevelbekleding die zowel op esthetisch als technisch vlak perfect scoorde. Twee zaken waren daarbij belangrijk: de gevelbekleding moest transparant zijn en tegelijkertijd dienstdoen als balustrade.” MDB Metal vervaardigde daarvoor in samenwerking met Willy Naessens enkele prototypes die vervolgens getest werden door het CSTC of Centre Scientifique et Technique de la Construction.


Driedimensionaal, stijf en thermische regulator

Uiteindelijk werd ervoor gekozen de parkeergarage (2.500 m²), het station, het Mercure- en Ibis-hotel (2.450 m²) en het naburige tramloket (100 m²) te bekleden met het strekmetaal Oxygene 200 M in geadoniseerd aluminium met matte uitvoering. Maar wat is dat juist, strekmetaal? “Dankzij de driedimensionaliteit, een uniek kenmerk waarmee het zich onderscheidt van andere opengewerkte ‘double skins’, zorgt strekmetaal voor een ander uiterlijk afhankelijk van de hoek waarlangs je naar de gevel kijkt”, legt Julien Nollet, communicatie- en marketingmanager bij MDB Metal uit. “Bovendien is het materiaal ook aanzienlijk stijver in vergelijking met andere platte bekledingselementen. Strekmetaal biedt daarnaast tal van mogelijkheden op het gebied van gaas, omlijsting en afwerking, met een eindresultaat dat niet origineler kan.” De openingen in de gevelbekleding hebben het dubbele voordeel dat ze de inkijk beperken en fungeren als zonwering. Dat laatste draagt ook bij aan de klimatisatie van het gebouw.


Drie soorten kaders

Waren dat ook de redenen waarom de architect voor het strekmetaal van MDB Metal koos? Tom D’Hondt: “De architect wilde geen traditionele stenen gebruiken als afwerking, maar een transparante coating. De keuze voor strekmetaal geeft het gebouw meer karakter en uitstraling. En de combinatie met gelijmde stenen bleek perfect mogelijk.” In dit project werden drie soorten strekmetalen bekledingen ontworpen en geïnstalleerd: frames met eenvoudige platen link en rechts voor de parkeergarage, die een doorlopend mazenpatroon genereren, frames met L-vormige profielen voor het tramloket en frames met platen aan elke zijde voor het station en de hotels. Die laatste geven het station en de hotels visueel dezelfde uitstraling dan het parkeergebouw, maar zijn structureel wel anders opgebouwd. Ze werden geproduceerd en geplaatst door het bedrijf Actum.

Wie uit de trein stapt in Blankenberge, zal voortaan dus een gebouw kunnen bewonderen met prachtige metalen gevels. Het project zal ongetwijfeld even iconisch worden voor MDB Metal als voor de kuststad zelf.

Bron: MDB Metal
Deel dit artikel:
Onze partners