Meetstaten maken betekent niet langer extra werk!

Met de Meetstaat Manager die KUBUS ontwikkelde voor ARCHICAD, genereer je snel en eenvoudig een meetstaat uit je BIM-model. Waar de meeste meetstaatsystemen een rigide workflow vereisen, laat de ARCHICAD Meetstaat Manager je vrij in je manier van modelleren. De ARCHICAD Meetstaat Manager is onderdeel van de Vlaamse KUBUS KeyMember-editie voor ARCHICAD en daarmee beschikbaar voor alle gebruikers die deze editie in huis hebben.

ARCHICAD kan van de BIM-modellen die in de software worden gemaakt standaard al heel veel hoeveelheden tonen. Dat doet de software aan de hand van lijsten. Op alles wat getekend is, wordt een hoeveelheid geplakt. Denk aan het aantal wanden, daken, vloeren … Die lijsten geven de info echter niet helemaal exact weer zoals je in een meetstaat verlangt.

Om die reden ontwikkelde KUBUS een goed jaar geleden de Meetstaat Manager voor ARCHICAD een plug-in voor de Vlaamse KUBUS KeyMember-editie in ARCHICAD. De Meetstaat Manager biedt een unieke workflow om een meetstaat te genereren volgens bureau-eigen werkmethoden en gebruikt daarvoor de VMSW-codering. Hij lijst automatisch alle gemodelleerde elementen uit het BIM-model op, inclusief de bovenliggende artikelcodes. Zelfs niet-gemodelleerde artikels kunnen eenvoudig geactiveerd worden zodat ze ook onderdeel uitmaken van de geëxporteerde meetstaat. De ARCHICAD Meetstaat Manager analyseert, meet en adviseert om snel tot een betrouwbare meetstaat te komen, zonder extra tussenstappen. Waar de meeste meetstaatsystemen een rigide workflow vereisen, laat de ARCHICAD Meetstaat Manager je vrij in je manier van modelleren.  


Afwijkingen en uitzonderingen

In elk-BIM-model zitten wel afwijkingen of uitzonderingen op de bestaande codering. Die worden gefilterd door de Meetstaat Manager en vervolgens snel grafisch weergegeven. Door een intelligent meldingensysteem kan je voor elke melding de juiste actie bepalen. Dat kan gaan van een nieuw nummer creëren bij de code tot het aanpassen van de materialen in het model. Bovendien kunnen via de Meetstaat Manager zaken worden toegevoegd die eigenlijk niet getekend worden, maar je toch graag in de export wil, zoals bijvoorbeeld een bronbemaling of de algemene aanneming.


Samenvattende of detailmeetstaat

Wanneer de aanpassingen gebeurd zijn en de meetstaat volledig is, kan je die gaan exporteren. Je kan kiezen voor alle elementen of een selectie in de export. Daarnaast maak je ook een keuze tussen een samenvattende meetstaat waarbij ook de raming hoort, of een detailmeetstaat. In het uiteindelijke Excel-bestand kunnen zaken zoals de eenheidsprijs per element of het btw-percentage eventueel nog worden aangepast, via traditionele Excel-formules.

Samengevat: door de ARCHICAD Meetstaat Manager worden fouten eenvoudig ontdekt en gecorrigeerd, zodat de kwaliteit van het BIM-model stijgt en de meetstaat up-to-date, volledig en te vertrouwen is. Wie de Meetstaat Manager in ARCHICAD graag zelf eens uitprobeert, kan bij KUBUS een halve namiddag onder begeleiding de verschillende functionaliteiten ontdekken. Meer info daarover vind je hier.

 

Herbekijk het webinar 'Hoe haal je meetstaten uit je BIM-model?' hier

Deel dit artikel:
Onze partners