Melopee van XDGA bekroond met BigMat Grand Prize for Architecture 2021

Het Belgische Xaveer De Geyter Architects heeft de hoofdprijs weggekaapt op de internationale Grand Prize for Architecture 2021, die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de BigMat Group, een Europees netwerk van onafhankelijke handelaars in bouwmaterialen. De BigMat International Architecture Award wil het beste van de Europese architectuur in de kijker zetten. 

Tijdens een ceremonie op 12 november in het Pavillon Cambon in Parijs maakte de internationale jury de winnaars bekend, die werden geselecteerd uit meer dan 1.000 projecten verspreid over zeven Europese landen. De hoofdprijs ging naar Melopee van Xaveer De Geyter. 

Langs de Schipperskaai in Gent staat sinds het najaar van 2019 Melopee te pronken, een stadsgebouw dat een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang en buurtsporthal huisvest. Het perceel waarop dat alles moest verrijzen, was daar eigenlijk veel te klein voor. “Stapelend te werk gaan was dan ook een evidente keuze. Minder vanzelfsprekend was waar en hoe we de speelplaats dan moesten ontwerpen. Uiteindelijk werd net die buitenruimte, een ‘groene kamer’, de eyecatcher van ons ontwerp”, vertelt architect Willem Van Besien van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). (lees meer)

Nog een Belgische winnaar is GoffartPolomé Architectes die met de Hangar à Sel in Houffalize de BigMat Finalist Prize in Belgium’21 won. Matador kreeg een eervolle vermelding voor het project TOIT & MOI in Ghlin. 

Deel dit artikel:

Onze partners