Milieubewust verwarmen met houtkachels

Dat hout niet alleen aan een opmars bezig is als bouw- en afwerkingsmateriaal hoeft geen betoog. Ook als bron energiezuinige verwarming is hout terug van nooit echt weggeweest. In het hoge noorden heeft men zogenaamde Finovens ontwikkeld die het warmterendement van houtkachels sterk de hoogte in duwen. Deze warmteaccumulerende kachels slorpen de warmte tijdens het stoken op en geven haar langzaam terug af, ook nadat de vlam uitgedoofd is. Ze geven tot 24 uur of langer na het stoken een hoog aandeel stralingswarmte.
Dat hout niet alleen aan een opmars bezig is als bouw- en afwerkingsmateriaal hoeft geen betoog. Ook als bron van verwarming is hout terug van nooit echt weggeweest. In tijden waarin heel wat aandacht gaat naar energiezuinig en milieubewust (ver)bouwen en verwarmen lijkt een houtgestookte kachel misschien geen voor de hand liggende keuze. Met de vlam verdwijnt immers ook de warmte. En toch, in het hoge noorden heeft men zogenaamde Finovens ontwikkeld die het warmterendement van houtkachels sterk de hoogte in duwen.  Deze warmteaccumulerende kachels slorpen de warmte tijdens het stoken op en geven haar langzaam terug af, ook nadat de vlam uitgedoofd is. Ze geven tot 24 uur of langer na het stoken een hoog aandeel stralingswarmte.
Leemkachel zonder stuc

Het geheim zit hem in de massa van deze kachels: deze Finovens, die algauw 2 à 3 ton wegen, zijn opgebouwd uit leemstenen die de warmte probleemloos opslaan. Een bijkomend voordeel is dat de Finoven een betrekkelijke vrijheid biedt op het vlak van vormgeving: strak in een modern interieur of een organische vorm met verwarmde zitbankjes, haast alles is mogelijk. Wanneer de Finoven afgewerkt wordt met leemstuc, heeft hij bovendien ook een vochtregulerende werking.

Werken met leem en de soms ingrijpende werkzaamheden waarmee de bouw van een leemkachel gepaard gaan, schrikken sommige bouwheren misschien af. Toch hoeft dit niet te betekenen dat zij niet voor een warmteaccumulerende kachel kunnen kiezen. De Tigchelkachel en de PreFin werden speciaal ontworpen om hieraan tegemoet te komen. De Tigchelkachel is een Finoven met een kleinere massa, bij uitstek geschikt voor kleinere ruimtes. Beide kachels zijn opgebouwd uit hoogwaardig vuurvaste beton en zijn modulair stapelbaar waardoor zij dus makkelijk op één dag geplaatst en gemonteerd kunnen worden.


    

PreFin en Tigchelkachel

Finovens zijn niet alleen geschikt voor traditionele woningen, ze zijn ook dé ideale houtkachels voor LEW (laag-energie woningen) en Passief huizen. Met slechts enkele kubieke meters brandhout per stookseizoen zijn deze woningen voor het verwarmen geheel CO2 neutraal te maken. Bovendien is een combinatie met verschillende soorten warmtewisselaars mogelijk, waardoor oververhitting vermeden kan worden. Door de warmte gedeeltelijk af te leiden naar een buffervat, wordt zij optimaal benut als voorverwarming van bijvoorbeeld het sanitair water of de vloerverwarming. Bijgevolg zijn Finovens zeer geschikt voor hedendaagse milieubewuste woningen. 

Voor meer informatie over deze houtkachels kan men steeds terecht op www.hetstenenvuur.be en www.petersteen.beDeel dit artikel:
Onze partners