Museum Voorlinden biedt onderdak aan belangrijke particuliere kunstverzameling

Met de realisatie van Museum Voorlinden krijgt één van de belangrijkste particuliere verzamelingen beeldende kunst van Nederland een waardig onderkomen. Op het landgoed Voorlinden is een museum in de vorm van een paviljoen opgetrokken met een gigantisch glazen dak dat voor een prachtige lichtinval zorgt. In het museum is plaats ingeruimd voor wisselende exposities, een vaste collectie en permanente werken. Het ontwerp van Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects staat volledig in dienst van de tentoongestelde kunst: vlak, strak en zonder afleidingen. Zo ook het strakke, naadloze akoestische plafond dat met OWAplan over 2.000 m² strekt.

Opdrachtgever Joop van Caldenborgh streeft naar de hoogst mogelijke perfectie, waarbij vrijwel alles mogelijk is. Het is een uniek project waarbij de kosten een ondergeschikte rol speelden en er voor Kraaijvanger tijd was om naar elk element onderzoek te doen. Hierdoor konden zij de perfecte oplossing zoeken voor de wensen van de opdrachtgever.

 

Naadloos plafond zonder dilataties

Projectcoördinator Bart van der Werf van Kraaijvanger Architects vertelt: “Alle producten zijn geselecteerd op de hoogste kwaliteit, zo ook de plafonds. De opdrachtgever wenste een strak plafond zonder naden waarin alles weggewerkt kan worden en dat perfect wit en vlak is. De keuze viel daardoor op OWAplan, dat als enige een daadwerkelijk naadloos oppervlak zonder dilataties kan opleveren. Dit gecombineerd met de hoge absorptiewaarde, fijnheid van de korrel en de vlakheid die OWA garandeert gaf de doorslag.”

 

Elegant strak plafond

Het levert een oog- en oorstrelend plafond op, waarbij alle installaties, roosters, verlichtingsarmaturen en camera’s op hoog niveau in het plafond geïntegreerd zijn. Van der Werf vertelt: “Door het open en lichte karakter van het museum heb je hier enorm veel strijklicht waardoor je imperfecties in het spuitwerk snel ziet. Maar het is prachtig opgeleverd. Je ziet zelden dat het zo netjes wordt gedaan”. De eindafwerking is gerealiseerd door eigen spuiters van OWA, waardoor een optimaal resultaat gegarandeerd is.

 

Licht en modern museum

Met een twintigtal zalen, auditorium, bibliotheek, prentenkabinet, educatieve ruimte, restauratieatelier en museumshop kan Museum Voorlinden met recht een kunsttempel genoemd worden. Bijzonder is het glazen dak ter grootte van een voetbalveld dat het museum een lichte uitstraling geeft. Met behulp van 115.000 ingenieus schuin afgesneden buisjes die boven het glazen dak zijn geplaatst, wordt het noorderlicht doorgelaten en het zuiderlicht gebroken. Het resultaat is een museum dat bij verandering in het weer volledig anders overkomt. Het is daarmee een prachtige ode aan het Hollandse licht dat al eeuwen een inspiratie vormt voor kunstenaars.

Deel dit artikel:

Onze partners