NET NIET. Renovatie en uitbreiding campus Thomas More Kempen (CLVR)

© CLVR
© CLVR
© CLVR
© CLVR
© CLVR
© CLVR
© CLVR
© CLVR
© CLVR

Samen met Ontwerpatelier Peter Jannes en Arcade Groep won architectenbureau a2o de ontwerpwedstrijd voor de uitbreiding en renovatie van de campus van de Thomas More Hogeschool in Geel. Zoals altijd bij ontwerpwedstrijden zijn er ook bureaus de het niet haalden. Zonde van de tijd en creativiteit die in hun ontwerp kroop. Om deze ontwerpen toch de aandacht te geven die ze verdienen, is er de Architectura-rubriek Net Niet. Zo richten we onze schijnwerpers deze keer op CLVR. Ook zij deden mee aan de wedstrijd met een knap ontwerp, maar strandden op de derde plaats.

Thomas More Kempen vzw wenst hun campus in Geel uit te breiden en te renoveren. Een aantal gebouwen zijn verouderd, voldoen niet meer aan de huidige eisen en er zijn te weinig klaslokalen. De totale ontwerpopdracht omvat in totaal een 15-tal deelopdrachten met elk hun eigen budget.

De opdracht voor deze wedstrijd bestond uit het ontwerpen van drie van deze deelopdrachten:

  • Een nieuw hoofdgebouw met inkomzone en diverse administratieve en ondersteunende functies
  • Een uitbreiding en vernieuwing van het studentenrestaurant
  • Een energetische gevelrenovatie van de bestaande A-blok

Het nieuwe hoofdgebouw moet de ‘smoel’ van de campus worden, een duidelijk en architecturaal gezicht van Thomas More dat de visie en uitstraling van de school vertegenwoordigt en de hoofdinkom accentueert.

 

Transparant volume

CLVR koos voor een transparant volume van vijf bouwlagen met rode accenten, hetgeen refereert naar de kleur in het logo. Op doordachte plaatsen worden binnen en buiten ronde openingen gemaakt tussen de verschillende niveaus om relaties tussen de verschillende functies te creëren. Aan de terrassen worden de openingen gevuld met groen. De circulatie en structuur van het gebouw is zuiver en vloeit voort uit de reeds aanwezige structuur van het gebouw waar tegenaan gebouwd wordt.

Het principe van het studentenrestaurant sluit aan bij dat van het hoofdgebouw, al is dit volume op sommige plaatsen meer gesloten. Centraal in het restaurant ter hoogte van de agora wordt een nieuwe patio ingericht die ook dienst kan doen als kruidentuin voor de keuken. Op het dak van het bestaande deel van het restaurant wordt een nieuw terras ingericht waar de studenten bij goed weer buiten kunnen eten en kunnen genieten van doorzichten naar de agora.

 

Ritmische gevel

Blok A bevindt zich naast het nieuwe hoofdvolume. De gevelrenovatie heeft daarom een zekere relatie met het nieuwe gebouw. Daarom werd hier gekozen voor een ritmische gevel met rode vulpanelen en een stuk groene gevel die de aansluiting maakt met de nieuwe smoel. Een nieuwe helling naar de ondergrondse fietsenstalling werd mee geïntegreerd en voorzien van een intensief groendak.

De structuur van het gebouw is volledig uitgepuurd en zeer eenvoudig opgevat. Een betonskelet van balken en kolommen vormt de basis van zowel het hoofdgebouw als het studentenrestaurant. Hierbij wordt de opzet van de bestaande gebouwen doorgetrokken. Het skelet wordt ingevuld met houten LVL-draagvloeren, die in het zicht blijven, en lichte scheidingswanden. Dit komt de flexibiliteit ten goede. Er wordt maximaal ingezet op een droge afbouw. Daarom worden in alle ruimtes verhoogde vloeren voorzien zodat de technieken in de vloeropbouw eenvoudig bereikbaar zijn.

 

Strogevel

Aangezien duurzaamheid bijzonder belangrijk is voor de scholengroep wordt er voor het isoleren voor de gevels gekozen voor een zeer ecologisch materiaal. Als knipoog naar het verleden van de school worden de gesloten delen van de drie deelprojecten geïsoleerd met stro. Op verschillende plaatsen wordt de strogevel, om educatieve redenen, in het zicht gelaten.

Bron: CLVR
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners