Nieuw Brussels Psychiatrisch Instituut (IPI) opent zich naar omliggende vallei (MODULO architects & Gortemaker Algra Feenstra)

© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE
© MODULO-GAF-LEMAIRE

In Brussel vond recent de officiële opening plaats van het Psychiatrisch Instituut van de Cliniques Universitaires Saint-Luc. Het Brusselse Psychiatrisch Instituut (IPI) is een nieuwe instelling waar alle psychiatrische zorg, onderwijs en onderzoek van het Universitair Ziekenhuis en Valisana worden samengebracht. Het complex werd ontworpen door MODULO architects, Gortemaker Algra Feenstra en Lemaire Ingénieurs.

Er zijn drie hospitalisatieafdelingen voor volwassenen (36, 36 en 24 bedden) in zowel open als gesloten setting; ambulante zorg voor volwassenen en therapieruimtes; centrum voor autisme (kinderen); therapeutische centra voor volwassenen en adolescenten; centrum voor kinderpsychiatrie (26 bedden); alles met zowel klinische als ambulante voorzieningen. Daarnaast is er ook een crisisopvang.

 

Onderwijs, opleiding en onderzoek

IPI vervult een belangrijke rol in het psychiatrisch onderzoek van de UCL (Université Catholique de Louvain) in Brussel die op dezelfde campus ligt. Er zijn in het gebouw onderwijsruimtes en studieruimtes voor studenten en een auditorium dat ook als collegezaal wordt gebruikt. De hoogleraren psychiatrie van UCL zijn ook behandelaar in IPI.

 

Healing environment

Het gebouw ligt aan de rand van een natuurgebied, de Woluwevallei. Het gebouw is zo ontworpen dat het zich in drie delen opent naar de vallei. Het groen van het dal wordt doorgetrokken in het gebouw. Alle kamers kijken uit op de omliggende natuur en hebben glas van vloer tot plafond, zodat het effect van licht, lucht en ruimte maximaal mogelijk ervaren wordt. Het gebouw zelf heeft een concave vorm, zodat elke kamer zijn eigen identiteit heeft en er een mooie, vloeiende gevel ontstaat die op een vanzelfsprekende manier onderdeel wordt van de omgeving.

De licht gebogen gangen zorgen voor een fijne wandeling doorheen het gebouw. Ondanks de aanzienlijke oppervlakte is het een kleinschalig gebouw dat vanaf de inkom meteen is onderverdeeld in verschillende afdelingen, zodat het voor elke patiënt aanvoelt als een eigen, individueel onderkomen.

 

Gebruik van groen in relatie tot de natuur

De Woluwevallei is onderdeel van Natura 2000 en heeft een beschermde status. De natuur is doorgezet in het gebouw. Zo werd gebruik gemaakt van de grote hoogteverschillen in het terrein om het groen te laten doorlopen over de daken van het gebouw, dat zich zo volledig integreert in het groen. Sommige tuinen zijn besloten, andere grenzen meteen aan het natuurgebied en gaan daar ongemerkt in over.

Door het gebruik van onbehandelde houten delen in de gevel is de samenhang met de natuur nog groter gemaakt. Ook op de hogere verdiepingen wordt het groen ervaren, niet alleen door het uitzicht, maar ook doordat de vloeren uitsteken ten opzichte van de gevel. Deze zijn voorzien van begroeiing en vormen zo groene stroken aan de gevel. Aangezien de ramen van vloer tot plafond doorlopen, geeft dit een hele directe relatie met de buitenomgeving en de natuur.

Bron: MODULO architects
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners