Nieuw onderstel en nieuwe kleuren voor Eames Shell Chairs

© Vitra
© Vitra
© Vitra
© Vitra
© Vitra
© Vitra

De Eames Kuipstoelen, die in 1948 op de markt kwamen als eerste in serie geproduceerde kunststof stoelen, zetten een volledig nieuwe standaard op het gebied van zitten. Tegenwoordig maakt Vitra de zitschalen van de Eames Plastic Chairs van polypropyleen, terwijl de Eames Fiberglass Chairs worden gemaakt van glasvezelversterkte polyesterhars.

Met meer dan 170.000 verschillende configuratiemogelijkheden, 23 schaalkleuren en 36 stofferingsopties is er een Eames Kuipstoel voor iedereen en voor elk huis. Alle Eames Shell Chairs, zowel van glasvezel en polypropyleen als van gelast staaldraad, zijn gevormd naar het menselijk lichaam om zo een verhoogd comfort te bieden. Dit maakt de verschillende combinaties en het gebruik van de stoelen in de meest uiteenlopende omgevingen mogelijk: van eetkamers, woonkamers en thuiskantoren tot terrassen en tuinen.

Nieuwe lounge versies & Nieuwe kleuren

Nu heeft Vitra vier frisse kleurencombinaties aan het Eames portfolio toegevoegd voor enerzijds de Eames Plastic Chair DSR, die niet alleen in de eetkamer maar ook in de tuin goed staan.

Anderzijds zijn de drie kleine stoelen Eames Fiberglass Chair LSR met zitschaal van glasvezel, Eames Plastic Chair LSR met zitschaal van polypropyleen en Eames Wire Chair LKR toegevoegd aan de grote stoelenfamilie - de laatste in frisse kleuren. Terwijl de glasvezel kuip alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis, kunnen de polypropyleen kuip en de Wire Chair ook buiten worden gebruikt.

Kleurenpalet

Bij het ontwerpen van het kleurenpalet voor de Fiberglass Chairs met hun gevormde schaalzittingen vonden Charles & Ray Eames het heel belangrijk dat er een reeks neutrale tinten zou zijn, die goed zou passen bij een grote verscheidenheid aan interieurinrichtingen. Zij hebben daarop integrale kleuren ontwikkeld die in het materiaal dringen en de glasvezels omhullen. Charles & Ray Eames wisten dat dit nieuwe ontwerp sterk verschilde van andere stoelen die destijds verkrijgbaar waren. Daarom moesten de glasvezelkleuren zeer zorgvuldig worden gekozen om door de consument aantrekkelijk te worden bevonden. Dat resulteerde in een ingetogen kleurenpalet voor de schalen.

De designteams van Vitra hebben de archieven en de vintage markt zorgvuldig doorzocht om het historische kleurgebruik van Charles en Ray Eames te achterhalen. Zij hebben deze kennis gecombineerd met een brede analyse van de huidige behoeften en het huidige marktaanbod. Op basis van deze bevindingen zijn de kleurenpaletten van de zitschalen voor de Eames Plastic Chairs, Fiberglass Chairs en de Hopsak-stoffering in nauwe samenwerking met het Eames Office herzien.

Veelzijdig

Dankzij het inventieve onderstelsysteem kan de stoel in verschillende omgevingen worden gebruikt, zowel in woningen als op kantoor. Er is voor iedereen een uitvoering te vinden die aan de behoefte voldoet, gewoon door het gewenste onderstel te kiezen en een schaal met alleen rugleuning of met rug- en armleuning. Elke variant is bovendien verkrijgbaar in elke stijl dankzij het uitgebreide kleurpalet dat Ray Eames heeft ontworpen.

Bron: Vitra
Deel dit artikel:
Contacteer Vitra Belgium
Onze partners