Nieuw vloersysteem verbetert contactgeluid met ten minste 25dB

De Ravensteingalerij is gelegen in het hartje van Brussel. Het is een echte voetgangers- en handelsverbinding tussen de Bozar (het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel) en het Centraal Station, waardoor het een populaire verbinding is voor pendelaars. Op de benedenverdieping van de galerie zijn verschillende winkels en restaurants gevestigd. De eerste verdieping had veel leegstaande ruimten die werden gebruikt als magazijnen voor winkels. Veel van deze ruimten verkeerden echter in een vrij slechte staat van onderhoud.

Eind 2015 besloot de makelaar en ontwikkelaar van het All Yield-project om de galerie te upgraden en maakte hij plannen om moderne kantoren te installeren met een uniek perspectief op de uitgestrektheid van de galerie. De bestaande vloeren bestonden uit een houten rooster met direct daaronder een zeer licht afgewerkt plafond.

vloer beter akoestisch isoleren

Op de eerste verdieping was er niets meer dan een eenvoudige houten vloer. Om de slechte geluidsisolatie te verbeteren en zowel het luchtgeluid als het contactgeluid te verminderen, werd akoestiekspecialist De Fonseca gevraagd te onderzoeken hoe de vloer beter akoestisch geïsoleerd kon worden en toch minimaal brandwerend kon zijn. Bovendien moesten de vloerniveaus binnen de afmetingen blijven en konden zij om stabiliteitsredenen niet worden uitgebreid.

In samenwerking met CDM Stravitec werd een vloersysteem gecreëerd met behulp van Stravifloor Batten veerregels. Aannemer Via 73 installeerde deze veerregels op een nieuwe laag OSB en brandwerende gipsplaat, die op het bestaande houten rooster werd bevestigd. Tussen de veerregels werd een laag minerale wol aangebracht om resonantieboxeffecten te voorkomen. Bovenop deze wol werd een dubbele laag OSB-platen bevestigd. Tussen de twee lagen werden brandwerende gipsplaten aangebracht. Tenslotte werd een flexibele afwerking aangebracht met een elastische ontkoppelingsstrip aan de randen.

De rubberen pads van de Stravifloor Batten veerregels optimaliseren het massa-veer-massasysteem door hun type, aantal en afmetingen. Dit alles resulteert vandaag in een maximale geluidsisolatie.

opmerkelijke verbetering

Bij de aanvang van het project werd berekend dat de Rw-waarde voor geluidsisolatie ten minste 65dB moest bedragen. Testresultaten tonen aan dat het contactgeluid met ten minste 25dB is verbeterd. Dankzij deze installatie voldoet de geluidsisolatie aan alle verwachtingen van het dagelijks gebruik, zowel voor de kantoorruimten als voor de winkels en restaurants op de benedenverdieping.

Bron: CDM
Deel dit artikel:
Onze partners