Nieuwe lichte leefruimte in bel-etage door POLYGOON Architectuur

In de Deuzeldlaan in Schoten ligt een smal bel-etage rijhuis. Achter de gespiegelde voorgevel ontplooit de woning zich in een waaiervormig perceel met achteraan een ruime, zonnige tuin, maar binnen was het donker en onlogisch ingedeeld. Na een ingrijpende verbouwing door POLYGOON Architectuur is de grote open leefruimte nu de blikvanger van de woning.

De woning met art deco-invloeden uit 1924 moest dringend gerenoveerd worden. Niet enkel het dak en de isolatie waren aan vernieuwing toe, maar ook de donkere, verwaarloosde en onlogisch ingedeelde bel-etageverdieping moest veranderen. POLYGOON Architectuur besloot om die open te trekken naar de tuin en zo meer licht binnen te halen.

Om dat te realiseren, moesten ze constructief ingrijpen. Daarvoor vonden de architecten prijsbewuste en duurzame oplossingen. Zo haalden ze muren weg en voegden ze twee stalen kolommen toe om de verdieping mee te ondersteunen. De achtergevel werd opengewerkt, het dak boven de keuken werd geïsoleerd en kreeg drie cirkelvormige lichtkoepels. Een nieuwe voorzetwand houdt de geluiden van de buren buiten.

Aan het bureau en de tussenruimte veranderde niets en ook de glasramen bleven behouden, maar de selectie renovatie geeft ook de bestaande ruimtes een meerwaarde. De kamers aan de achtergevel, die vroeger geen verbinding hadden met de tuin, veranderden daarentegen in een grote, open leefruimte. Die geniet nu maximaal van het tuinzicht en daglicht. Op de vloer ligt een bruine visgraatparket en lichte terrazzotegels. De zwarte raamkaders, kolommen en open haard, de witte muren en de donkerbruine keukenkasten vormen een goed geheel. Daartussen prijkt de collectie vintagemeubels van de opdrachtgevers, volledig in harmonie met de ruimte.

Visuele rust

De achtergevel werd geïsoleerd en het terras werd zorgvuldig opgeknapt en afgewerkt. Het thermowood in lariks waarmee de achtergevel bekleed is, valt door de thermische behandeling in een hogere duurzaamheidsklasse en vergt daarom maar weinig onderhoud. Ook de overkraging van het dak, dat een stuk van het terras overdekt, is uitgewerkt in hetzelfde materiaal. Daardoor ontstaat er een eenheid op het terras. Het hout komt ook nog terug in de borstwering, maar volgt een ander ritme dan dat op de achtergevel. De subtiel weggewerkte regenafvoer en andere details zorgen voor visuele rust om optimaal te kunnen genieten van het zonnige terras.

Deel dit artikel:

Onze partners