Nieuwe toepassingen voor gevelstenen en bouwblokken

Baksteen mag dan een oeroud materiaal zijn, meer dan ooit komen de fabrikanten en de leveranciers op de proppen met nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen nieuwe kleuren en tinten, maar ook nieuwe technieken waarbij steeds vaker de link gelegd wordt met de isolatiesector.

Baksteen mag dan een oeroud materiaal zijn, meer dan ooit komen de fabrikanten en de leveranciers op de proppen met nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen nieuwe kleuren en tinten, maar ook nieuwe technieken waarbij steeds vaker de link gelegd wordt met de isolatiesector.

U-steen en Beeksteen van De Saegher

De Saegher CRH Clay Solutions zal op Batibouw vooral uitpakken met de U-steen en met de Beeksteen.  De U-steen koppelt een traditionele verwerking aan het uitzicht van gelijmd metselwerk. De Beeksteen heeft een formaat van 210x65x50 mm. Doordat deze gevelsteen niet meer de traditionele maatvoering van een waalformaat of moduul heeft, kan er meer isolatie gebruikt worden voor dezelfde muurdikte.

    

E-brick van Vandersanden


De E-brick van Vandersanden combineert een handvormgevelsteen met een doorlopende isolatielaag. E-Brick-panelen worden kant-en-klaar geleverd en bestaan uit een laag isolatiemateriaal, die wind- en waterdicht wordt afgeschermd met een laag geëxtrudeerd schuim. De isolatiepanelen zijn vervolgens afgewerkt met handvormsteenstrips. Het systeem werd al toegepast in het Breva-project in Beringen van xyz-architecten uit Zutendaal (zie foto). Binnenkort zal architect Kris Olaerts in onze rubriek Gewikt en Gewogen trouwens uit de doeken doen hoe dit experiment hem meegevallen is.
Hieronder ook nog een filmpje dat we opgenomen hebben op Gevel 2010 in Rotterdam waar Vandersanden ook uitpakte met de E-Brick.

    Wienerberger - prefabsysteem Terca Wall Systems


Wienerberger heeft een aantal nieuwe vormbak- en wasserstrichcollecties aan zijn gamma toegevoegd, maar zal daarnaast ook uitpakken met het prefabsysteem Terca Wall System waar we al eerder eens een artikel over gebracht hebben op deze site.  Daarnaast gaat er ook veel aandacht uit naar het massief passief-systeem dat onlangs nog aan bod kwam in onze rubriek Gewikt en Gewogen.Xella  - creatief passief


Xella trekt resoluut de kaart van passiefbouw en gaat hiervoor zelfs een aparte website lanceren.
www.creatiefpassief.be  is volledig gefocust op passiefbouw en richt zich zowel tot particuliere als bouwprofessionals. Met de lancering van deze website geeft Xella een antwoord op uiteenlopende vragen in verband met passiefbouw en benadrukt Xella de creatieve en architecturale mogelijkheden van passief bouwen.
 

Verhaert – ultradunne glastegels met goede isolatiewaarde


Verhaert & Co, de Belgische specialist in glastegels en glaspanelen, zal op Batibouw de nieuwe glastegel Pegasus voorstellen die dankzij de innovatieve Energy saving-technologie van Seves Glassblock ondanks zijn heel dun formaat (8 cm) toch een goede isolatie garandeert.

    


 

Deel dit artikel:
Onze partners