Nieuwe werkomgeving voor Campus Rainvilleterrasse

Het internationaal actieve architectenbureau Gerkan, Marg and Partners (gmp), gevestigd aan de Elbchaussee in Hamburg, heeft meer dan 500 mensen in dienst op acht locaties. Haar kantoorruimte in de Hanzestad is uitgebreid met een tweede locatie met een rijke historie, hoog boven de Elbe op Rainvilleterrasse in de wijk Ottensen. Op de begane grond van het gebouw was ooit het eerste restaurant van de Hanzestad gevestigd. Het werd geopend door adjudant César Lubin Claude de Rainville, die in 1799 wat toen een woongebouw was, kocht en verbouwde.

In de jaren dertig liet de Pruisische staatsbouwadministratie het Altona Nautical College bouwen aan Rainvilleterrasse 4, naar een ontwerp van architect Hans Meyer. Het monumentale pand, gebouwd in de stijl van de New Building-beweging, is een icoon aan de kust van Altona. Het is een langwerpig, kubisch bouwwerk dat door lintramen in vier bouwlagen is verdeeld, met aan de oostzijde uitkragende balkons. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het college samengevoegd met de Hamburgse Navigatieschool, die in 1749 werd opgericht. Het sloot in 2005 vanwege dalende studentenaantallen.

 

Ombouw tot ‘Campus Rainvilleterrasse’

De stichting gmp kocht het gebouw van de stad Hamburg, renoveerde en moderniseerde het zorgvuldig, liet de nieuwe maritieme pracht doorschemeren en creëerde zo 'Campus Rainvilleterrasse'. Het herbergt de Academy for Architectural Culture (aac), de Brand Academy en Design Factory International.

Gmp architecten huurden zo'n vijf jaar kamers op de derde verdieping van de oude zeevaartschool. Om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan meer ruimte, zijn delen van het voormalige horecabedrijf op de begane grond verbouwd tot kantoorruimte en een personeelsrestaurant.

 

Uitdagingen op gebied van akoestiek en design

Het ontwerp van de ruimtes waarin we wonen en werken, heeft een grote impact op wat we doen en hoe we denken. Efficiënt ruimtegebruik, ergonomische werkplekken en het welzijn van medewerkers spelen een essentiële rol. De bijzondere uitdaging bij het herinrichten van de bestaande ruimte was om koste wat kost het gevoel te vermijden dat medewerkers in een restaurant aan het werk waren. De ontwerpers concentreerden zich op een paar materialen die ze strategisch hebben ingezet. Het resultaat van de combinatie van parketvloeren en een simpele en heldere inrichting is een unieke lichte, ruime en multifunctionele kantoorruimte die ruimte biedt voor creatief werken, vergaderen, trainen en ontspannen.

Om de medewerkerstevredenheid te waarborgen speelt de akoestiek in de 160 vierkante meter grote zaal een essentiële rol. Ontwerpers vonden uiteindelijk een eenvoudige maar creatief aantrekkelijke en verfijnde oplossing voor het hoge plafond - Troldtekt Line akoestische panelen. Het product combineert perfect met de eenvoud van het ontwerp en de helderheid van de inrichting.

Dankzij de akoestische effecten en visuele kwaliteit is de voormalige hal met zijn uitgesproken sfeer en ruimtelijke kwaliteit een zeer geliefde werkplek geworden.

Troldtekt Line akoestische panelen hebben groeven die in de lengte lopen en zorgen voor een elegant en gelijkmatig plafondoppervlak. De oplossing maakt deel uit van Troldtekt's designserie, die zowel werd bekroond met de ICONIC Award 2019 als de German Design Award 2020, evenals voor de finale van de Danish Design Award 2020 en de DETAIL Product Award 2020.

Bron: Troldtekt
Deel dit artikel:
Onze partners