Nieuwe zorgsite ‘Groenlaar’ in Bornem promoot kleinschalig en genormaliseerd wonen (Studio Klein-Brabant)

In Bornem, tussen de Lindestraat en de Puursesteenweg, waar momenteel de school voor speciaal onderwijs Groenlaar gevestigd is, wordt een nieuwe zorgsite ontwikkeld. De zorgsite zal woningen combineren met een openbare cafetaria, een artsenpraktijk en een toegankelijk park.

"Binnenkort zal het huidige gebouw tussen de Lindestraat en Puursesteenweg worden gesloopt," aldus Anse De Meulenaer van architectenbureau Studio Klein-Brabant. "Vervolgens zullen we beginnen met de eerste fase van het project Groenlaar: de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Al kun je vanwege het hoogteverschil tussen de twee straten de parkeergarage echt 'ondergronds' noemen."

 

Doorwaadbaar park

Het concept van "doorwaadbaarheid" speelt een belangrijke rol in hoe de site zal functioneren binnen de gemeenschap. "Met Groenlaar wilden we ervoor zorgen dat mensen niet alleen rondom de gebouwen kunnen wandelen, maar er ook doorheen kunnen bewegen en leven," zegt De Meulenaer. "Buurtbewoners kunnen genieten van de tuin en via deze route van de Lindestraat naar de Puursesteenweg lopen. Op deze manier willen we Groenlaar meer verweven maken met de omliggende gemeenschap."

Kleinschalig en genormaliseerd wonen staan centraal in het concept van Groenlaar. Architectenbureau Studio Klein-Brabant, onder leiding van Ignace Pollentier, en bouwheer Joost Ham van Cura-Care presenteren Groenlaar als een vernieuwende benadering van woonzorgcentra. "Met dit project streven we niet naar een traditioneel rusthuis. Een essentieel kenmerk van Groenlaar is kleinschalig en genormaliseerd wonen," legt Ham uit. "Het betreft vijf woongroepen van twaalf personen met elk een eigen voordeur op de begane grond. Dit is ideaal voor mensen die nog redelijk mobiel zijn maar bijvoorbeeld kampen met dementie."

 

Zorgappartementen

Op de eerste verdieping van deze kleinschalige, genormaliseerde wooneenheden bevinden zich privéruimtes. "Het is belangrijk dat de bewoners zich hier echt thuis voelen, met ondersteuning van zorgverleners en mantelzorgers, kunnen zij hier relatief zelfstandig van hun oude dag genieten, met de mogelijkheid om naar buiten te gaan." Een andere vleugel van het gebouw herbergt een cafetaria, toegankelijk voor iedereen, met op de eerste verdieping meer traditionele zorgappartementen.

De totstandkoming van zorgsite Groenlaar was geen vanzelfsprekendheid. "Enkele jaren geleden werd vanuit de politiek in Bornem afgeraden om meer woonzorgcentra te bouwen," legt Ham uit. "Maar het is moeilijk om de vergrijzing tegen te gaan. Zonder adequate huisvesting zouden honderden Bornemnaren moeite hebben om een plekje te vinden in hun gemeente." Daarom kreeg Cura-Care, met vestigingen elders in Klein-Brabant, in Ruisbroek en Wintam, groen licht voor het project. "Groenlaar richt zich onder andere op een waardig bestaan voor mensen met jongdementie of dementie. Aangezien we steeds meer mensen met dementie zien, is dit zorgcentrum gericht op de toekomst."

Bron: Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners