NWLND Rogiers Vandeputte en Havana architectuur ontwerpen nieuw kinderdagverblijf voor Gentse Dampoortwijk

De Stad Gent plant een nieuw kinderdagverblijf in de Dampoortwijk, naast basisschool De Vlieger, tussen de Wasstraat en de Dendermondsesteenweg. De nieuwbouw komt op een braakliggend terreintje langs de Wasstraat. Het eerste ontwerp, van de hand van architectenbureaus NWLND Rogiers Vandeputte en Havana architectuur, is nu klaar. Er komen 42 plaatsen. De bouw begint eind 2025, twee jaar later worden de eerste kindjes er opgevangen.

Het gebouw telt twee verdiepingen voor drie leefgroepen. Die krijgen elk een aparte ruimte, een keukenhoekje en een aansluitende buitenruimte. De ruimtes kunnen echter ook verbonden worden met elkaar om er één open plek van te maken. Er komt ook een grote keuken in het gebouw, een wasruimte, een ruimte voor opslag en een lift.

"Deze legislatuur dagen we architecten extra uit om te komen met ontwerpen die energiezuinigheid en comfort combineren. Dit gebouw wordt volledig energieneutraal en zal verwarmd worden zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen."
- Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management van Stad Gent -

 

De bouw begint eind 2025, eind 2027 kunnen de eerste kindjes in de nieuwe kinderopvang worden opgevangen. Tijdens de bouw worden in de naastgelegen basisschool renovatiewerken uitgevoerd. Het gaat hoofdzakelijk om updates in het kader van brandveiligheid.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners