Voormalig politiegebouw in Borgerhout maakt plaats voor kinderdagverblijf, bibliotheek en buurtpark (Nauta Bedaux)

Samen met stad Antwerpen start AG Vespa in Borgerhout aan de ontwikkeling van de site naast het Moorkensplein. Met de verhuis van de politie naar haar nieuwe mastergebouw in Berchem is de ruimte tussen de Maréestraat, de Bakkerstraat en het Moorkensplein vrijgekomen. Het administratief gebouw aan het plein, het voormalige politiegebouw en een leegstaande woning in de Maréestraat worden afgebroken. In de plaats komt een nieuwbouw voor een kinderopvang en een bibliotheek met een ondergrondse buurtparking, een nieuwe buurtfietsstalling en een semi-toegankelijke binnentuin. En er komt ook ruimte vrij voor een nieuw buurtpark.

Het ontwerpteam Nauta Bedaux - een partnerschap tussen Studio Nauta en Pieter Bedaux - werkte het voorontwerp uit voor de nieuwbouw. Die zal plaats bieden aan een modern stedelijk kinderdagverblijf voor ruim 100 kinderen tussen, met een buitenpatio op de eerste verdieping en een tuin van 240 m²; een hedendaagse bibliotheek met op de eerste verdieping een taalpunt, vergaderzaal, atelier en studieplekken; en een centrale agora als kloppend hart van het gebouw. Naast het gedeelde onthaal van de bibliotheek en de kinderopvang is hier ook een kranten- en koffiehoek terug te vinden. Het wordt een laagdrempelige ontmoetingsruimte voor de bezoekers, buurtbewoners en hun kinderen.

 

Binnentuin

Er komt ook een ondergrondse buurtparking met ongeveer 25 buurtparkeerplaatsen op de site. En aan de kant van de Mellaertsstraat wordt een volledig nieuwe buurtfietsenstalling voorzien, voor zowel gewone als cargofietsen. Ongeveer 100 fietsstaanplaatsen voor de buurt worden er verdeeld over drie verdiepingen. De verharde binnenplaats, die voorheen voornamelijk als parking diende, wordt een volledig ontharde en groene plek. Deze nieuwe semi-toegankelijke binnentuin van 1141 m² zal bereikbaar zijn via het Moorkensplein en de Mellaertsstraat. Ook zullen de agora en de bibliotheek in het nieuwe gebouw de binnentuin met het toekomstige buurtpark verbinden.

 

Timing

In het voorjaar van 2024 zal het definitieve ontwerp klaar zijn, wordt de bouwaanvraag ingediend en start het vooronderzoek op. Wanneer de bouwvergunning is goedgekeurd, gaat AG Vespa op zoek naar een geschikte aannemer. Als alles volgens plan verloopt starten de werken begin 2025 en is de oplevering voor eind 2026.

Bron: AG Vespa
Deel dit artikel:
Onze partners