ODS levert bijdrage aan renovatie Rotterdamse Hilton met slanke Janisol Arte-raamprofielen

In opdracht van ODS ontwikkelde het Zwitserse Jansen de Janisol Arte-profielserie, speciaal voor renovatieprojecten van industrieel erfgoed. Monumentale panden, statige fabriekshallen en oude pakhuizen vallen op door hun karakteristieke ramen met ranke profilering. Met de slanke Janisol Arte-profielen zijn deze perfect te reconstrueren én te isoleren. ODS wil het prachtige aanzicht van vroeger zo combineren met de hoogste isolatie-, comfort- en kwaliteitseisen van nu, wat het momenteel met veel succes doet bij de renovatie van het Rotterdamse Hilton-hotel.

In opdracht van ODS ontwikkelde het Zwitserse Jansen de Janisol Arte-profielserie, speciaal voor renovatieprojecten van industrieel erfgoed. Monumentale panden, statige fabriekshallen en oude pakhuizen vallen op door hun karakteristieke ramen met ranke profilering. Met de slanke Janisol Arte-profielen zijn deze perfect te reconstrueren én te isoleren. ODS wil het prachtige aanzicht van vroeger zo combineren met de hoogste isolatie-, comfort- en kwaliteitseisen van nu, wat het momenteel met veel succes doet bij de renovatie van het Rotterdamse Hilton-hotel.ODS bewijst de meerwaarde van de slanke Janisol Arte-profielen bij de renovatie van het Hilton in Rotterdam.Oude glorie in ere herstellen


“Architecten hebben oog voor moois en oor voor onze argumenten om deze unieke profielserie bij renovatieprojecten toe te passen,” aldus een enthousiaste Ron Jacobs. “In het verleden zijn er heel wat unieke panden verminkt door de originele kozijnen te vervangen. Gelukkig leeft tegenwoordig het besef dat we dit historisch erfgoed moeten bewaren, en daarbij hoort de juiste materiaalkeuze. De Nachtwacht van Rembrandt restaureer je ook niet met vingerverf,” zegt hij veelbetekenend. “Vaak wordt staal geassocieerd met duur, ik associeer het altijd met duurzaam. Wij leveren oplossingen die beduidend langer meegaan en die passen bij het Cradle To Cradle-principe.”

“Er zijn zoveel gebouwen die tussendoor gerenoveerd en nu alweer aan een opknapbeurt toe zijn. Een oplossing in staal komt veel dichter bij het origineel dat de architect ooit bedoeld heeft. Het is bovendien veel sterker, en dus heb je er minder van nodig. Dat maakt dat de profielen slanker kunnen zijn en dat er meer glas kan worden gebruikt. De voordelen? Esthetisch mooi, een hogere isolatiewaarde, meer daglicht, minder kunstlicht en dus minder energieconsumptie.” ODS rechtvaardigt deze woorden bij de renovatie van het door Hugh Maaskant ontworpen Hilton Hotel in Rotterdam. Het in 1963 opgeleverde pand wordt bouwtechnisch naar een hoge standaard getrokken, maar met groot respect voor het oorspronkelijke ontwerp van de gevel. Met de nieuwe Janisol Arte profielen blijft het ranke lijnenspel van de raampartijen intact.

 


Foto Rene van der Hulst Passend bij hoe het ooit bedoeld was

De Janisol Arte profielen overtuigen door aanzichtsbreedten van slechts 25 mm. tot respectievelijk 40 mm. De gekozen grondstoffen - staal en een glasvezelversterkte hoogwaardige kunststof - garanderen een minimum aan warmteverlies bij een maximum aan stabiliteit. In deze profielen kan de gebruikelijke isolerende beglazing zonder problemen ingebouwd worden. Met slechts 4 profielen kunnen de klassieke typen beweegbare delen voor gebouwen uit de eerste helft van de vorige eeuw – zoals draai-, stolp-, kiep-, uitzet- of zakramen – naar binnen of naar buiten toe openend gerealiseerd worden. “Gelukkig zijn er steeds meer mensen met historisch besef, wat maakt dat bestekken tegenwoordig vaker vragen om esthetisch passende oplossingen die uiteraard ook voldoen aan alle geldende eisen en wensen van vandaag. Janisol Arte past daar naadloos in. Onze relatie met Jansen bestaat al bijna vijftig jaar. Jansen heeft voor dit specifieke marktsegment een product ontwikkeld dat voldoet aan de allerhoogste eisen op het gebied van wind- en waterdichtheid en thermische isolatie volgens CE productnorm EN 14351-1. Een staaltje Zwitsers vakwerk dat gezien mag worden.”

Deel dit artikel:

Onze partners