OMA wint wedstrijd voor herontwikkeling verlaten spoorwegterreinen

OMA heeft een ontwerpwedstrijd gewonnen voor een masterplan voor de herontwikkeling van Scalo Farini en San Cristoforo, twee verlaten spoorwegterreinen ten noorden en zuiden van de periferie van Milaan.

Onder leiding van OMA's Ippolito Pestellini Laparelli en Reinier de Graaf, en mede ontworpen met Laboratorio Permanente, draait het "Agenti Climatici"-programma rond ecologische filters en aanpasbare ontwikkeling. Het OMA-plan haalde het van finalisten als Baukuh, Arup, Grimshaw en Kengo Kuma.

 

Ecologische filters

Het winnende voorstel wijst de Scalo Farini-site en San Cristoforo-site aan als respectievelijk groene zone en blauwe zone. Beide zones werken als ecologische filters. Daarbij fungeert de groene zone als een uitgestrekt park dat warme zuidwestelijke winden koelt en giftige lucht zuivert. De blauwe zone reinigt het grondwater en creëert op die manier een landschap voor zowel mens als dier. Deze twee zones regenereren dus de ecologie van Milaan door middel van schone lucht en schoon water.

In het plan ligt enkel de openbare ruimte - inclusief water, groen en bruggen - vast, terwijl de gebouwen erop eerder onzeker zijn. In Farini wordt de omvang van het project namelijk beïnvloed door de toekomstige economische ontwikkelingen van de stad. Zo ontstaat een flexibel en veerkrachtig ruimtelijk kader dat kan reageren op economische en politieke, maar ook nationale en mondiale schokken.

De prijsvraag voor het ontwerp van het project werd georganiseerd door de openbaarvervoerbedrijven Ferrovie dello Stato, FS Sistemi Urbani S.r.l. en RFI, in samenwerking met de gemeente Milaan, de regio Lombardije en ontwikkelaar Coima SGR. Het winnende team bestond uit Laboratorio Permanente (IT), Vogt Landschapsarchitecten (CN), Philippe Rahm Architecten (FR), Net Engineering (IT), Ezio Micelli (IT), Arcadis Italia (IT), Temporiuso.net (IT) en Luca Cozzani (IT).

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage