OPINIE. Stop de droogte bij de bron: beloon wie infiltreert (Wendy Francken, VLARIO)
Geef elk gezin een reden om mee te investeren in het laten insijpelen van regenwater, schrijft European Water Association-voorzitter en VLARIO-directeur Wendy Francken.
De droogte is terug. Niet in hartje zomer, maar al in mei. Terwijl regenwaterputten leeglopen en de eerste beperkingen op watergebruik opduiken, zakt het grondwaterpeil verder weg. De broodnodige lentebuien blijven uit, en wat niet infiltreert, verliezen we. Dat weten we intussen. Regenwater vasthouden is dan ook geen kwestie meer van goede bedoelingen of ambitieuze plannen. Wat we nodig hebben, is actie. En een van de concreetste instrumenten is de infiltratiebonus.
De infiltratiebonus koppelt een financieel voordeel rechtstreeks aan het gedrag van de burger. Door in de waterfactuur de kosten voor regenwaterafvoer af te splitsen van die voor afvalwater ontstaat een eerlijker systeem: wie regenwater op eigen terrein infiltreert en zo het rioleringsnet ontlast, kan financieel beloond worden. Zo geven we elk gezin een reden om mee te investeren in infiltratie.
De infiltratiebonus stimuleert burgers en bedrijven om regenwater lokaal te laten insijpelen of te bufferen via regenwaterputten, groendaken, infiltratiekratten, wadi’s, open verharding of simpelweg minder verharding. We vangen water op waar het valt, geven het de tijd om in de bodem te trekken en helpen tegelijk wateroverlast elders te vermijden.
Infiltratie is geen technologie van de toekomst, maar een principe zo oud als de aarde zelf: geef water de tijd en de ruimte om te zakken. Als we Vlaanderen weer poreus maken, maken we het ook veerkrachtig. Meer groen, minder verharding, meer open ruimte: dat is niet alleen goed voor waterbeheer, maar ook voor de biodiversiteit, de hittebestrijding en de levenskwaliteit.
Slim waterbeleid begint niet bij grootschalige prestigeprojecten, maar bij duizenden kleine ingrepen die samen het verschil maken. Elke kubieke meter regenwater die niet infiltreert, sijpelt niet naar het grondwater. Laten we daarom geen kostbare tijd verliezen, zeker in regio’s waar de droogte jaarlijks nijpender wordt.
Vlaanderen gedraagt zich alsof het water oneindig is. Ondertussen kampen onze landbouwers met onzekere oogsten, krijgen bossen het moeilijk en verzakken funderingen van huizen. De kosten van nietsdoen lopen op. Geef de infiltratiebonus, een doeltreffende en betaalbare maatregel, daarom een prominente plaats in het Vlaamse waterbeleid.
Wendy Francken is voorzitster van de European Water Association en directeur van VLARIO, het kenniscentrum voor gemeentelijk waterbeheer. Dit opiniestuk verscheen eerder in De Tijd.