OPROEP. Dien nu je project in voor de tweede Gentse architectuurprijs

Projectteams die willen meedingen naar de Gentse architectuurprijs, kunnen vanaf deze week en nog tot en met woensdag 8 mei 2024 hun project inzenden. Elk gerealiseerd project op Gents grondgebied dat niet ouder is dan 3 jaar komt in aanmerking. Omdat Gent dit jaar Europese Jongerenhoofdstad is, bestaat de publieksjury voor de tweede Gentse architectuurprijs volledig uit jongeren. Zij bepalen wie op 6 oktober de publieksprijs wint. De vakjury wordt dan weer voorgezeten door de Brusselse architecte Kelly Hendriks van het ontwerpbureau B-ILD.

De driejaarlijkse Gentse architectuurprijs werd in 2021 voor het eerst uitgereikt. Toen ging de eer naar het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok en het bedrijfsgebouw van Lab 15 in Wondelgem. Ook voor deze editie kan elk type project worden ingezonden. Klein of groot, woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand: alles mag. Ook bruggen, pleinen, parken of landschappelijke projecten mogen meedoen. Tot slot zijn ook renovaties, herbestemmingen, tijdelijke invullingen of ruimtelijke installaties welkom. Projecten inzenden kan via deze link.

"De architectuurprijs is een aanmoediging voor geëngageerde bouwheren en geïnspireerde ontwerpers. Het is dankzij hen dat er ongelooflijk goede projecten gerealiseerd worden in Gent."
- Peter Vanden Abeele, Gents stadsbouwmeester -

 

Jongerenjury

Om architectuur bij jongeren in de kijker te zetten, loopt er op dit moment ook een initiatief in enkele ontwerpopleidingen in het secundair en hoger onderwijs. Leerlingen en studenten gaan tijdens ateliers aan de slag met de ideeën van Gentse jongeren om de ruimte in de stad te herontwerpen. Dat zal niet alleen leiden tot een expo, tijdens die ateliers wordt ook de jongerenjury gevormd. Wie jonger is dan 30 en zin heeft om zich te buigen over nieuwe gebouwen, plekken en projecten in Gent, kan zich ook rechtstreeks aanmelden via www.architectuur.gent om deel uit te maken van de jongerenjury.

"Als Europese Jongerenhoofdstad gaat het over de stad van de toekomst. Met de jongerenjury kunnen Gentse jongeren dit jaar zelf projecten, programma's en thema's op de agenda zetten die zij belangrijk vinden. Ben je onder de 30 jaar? Aarzel niet en zet jouw stempel op de stad."
- Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd -

 

De Gentse Architectuurprijs is een initiatief van de Stad Gent, de Gentse stadsbouwmeester en Archipel vzw in samenwerking met de partners van het Gents Architectuurplatform: Design Museum Gent, het STAM, de vakgroep architectuur en stedenbouw van de Universiteit Gent, de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, Campus Sint Lucas Gent, KASK & Conservatorium School of Arts HOGENT & Howest.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners