Panelgesprek over ervaring versus out-of-the box-denken in bouwen voor de zorgsector

Moeten architecten gespecialiseerd zijn in de zorgsector om een ontwerpopdracht in de zorg tot een goed einde te brengen? Op vrijdag 4 oktober organiseert Expo 60 +, in samenwerking met architectura, een panelgesprek met specialisten uit de sector om op zoek te gaan naar een gedegen antwoord op die vraag. Centraal in deze ongetwijfeld pittige discussie staat het dilemma ‘ervaring versus out-of-the-box-denken’.
Moeten architecten gespecialiseerd zijn in de zorgsector om een ontwerpopdracht in de zorg tot een goed einde te brengen? Op vrijdag 4 oktober organiseert Expo 60 +, in samenwerking met architectura, een panelgesprek met specialisten uit de sector om op zoek te gaan naar een gedegen antwoord op die vraag. Centraal in deze ongetwijfeld pittige discussie staat het dilemma ‘ervaring versus out-of-the-box-denken’.Bij zijn aanstelling in 2010 stelde Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen dat hij niet gelooft in ervaring om tot betere resultaten in het bouwen voor de zorgsector te komen. “Het ontwikkelen van een gemeenschappelijk kennisplatform waaruit alle bureaus kunnen putten is veel waardevoller dan het aanstellen van enkele happy few die zich met niets anders bezighouden dan de zorg,” klonk het toen. Ondertussen wordt de bevolking er echter niet minder grijs op en blijft de vraag over specialisatie brandend actueel.

Expo 60+ en architectura nodigen daarom Patrick De Sutter (Stabo/Ar-te), Jan De Vloed (Architectenbureau De Vloed), Marcel Van Ginneken (vzw Emmaüs) en Bart Hoylaerts (a2o-architecten) uit voor een visie op het probleem vanuit verschillende perspectieven. Zo is architectenbureau De Vloed erg gespecialiseerd in de zorgsector en heeft a2o een groot zorgproject lopen ondanks slechts geringe ervaring in de sector. Ook Stabo/Ar-te kan binnenkort enkele zorgprojecten op het palmares schrijven, ondanks het feit dat het zich niet per se op die sector wil richten. Om een mooi tegengewicht te vormen voor die architecturale perspectieven, zal ook Marcel Van Ginneken deelnemen aan het debat, als vertegenwoordiger van zorgbedrijf en dus opdrachtgever Emmaüs.

Een uitgebreid programma van de seminaries vindt u hier.
Deel dit artikel:
Onze partners