Patrik Schumacher (Zaha Hadid Architects) doet het STUK aan

Op 24 maart 2016 komt Patrik Schumacher van Zaha Hadid Architects een lezing geven in het kader van “data driven, forms, and shapes.” Zaha Hadid Architects is wereldwijd bekend om zijn dynamische, innovatieve projecten, na  meer dan dertig jaar van research en revolutionair experimenteren in de disciplines stedenbouw, architectuur en design.

Dynamische architecturale vormen

Samen met senior partner Patrik Schumacher gaat Hadid op zoek naar zuivere raakpunten tussen architectuur, landschap en geologie;  hun praktijk tracht de natuurlijke topografie en door de mens gemaakte systemen te verzoenen door te experimenteren met hoogtechnologie.  Het is een proces dat vaak tot onverwachte dynamische architecturale vormen leidt. Toonbeelden van hun zoektocht naar complexe, dynamische ruimten zijn het MAXXI: National Museum of 21st Century Art in Rome, het BMW hoofdkantoor in Leipzig en de Opera van Guangzhou. Het kantoor werkt aan vele projecten waaronder het KAPSARC onderzoekscentrum in Riyadh, het Aquacentrum voor de Olympische Spelen  in Londen (2012), de stations voor hogesnelheidstreinen in Napels en Durango, het CMA CGM hoofdkantoor in Marseille en het stedelijk masterplan van Caïro, Istanbul, Singapore en steden in China en het Midden-Oosten.

 

Parametricisme

Patrik Schumacher is partner bij Zaha Hadid Architects en oprichter van het AA Design Research Lab. Hij ging in 1988 aan de slag bij Zaha Hadid Architects en was sindsdien co-auteur van vele sleutelprojecten, o.a.  het MAXXI (Centrum voor hedendaagse kunst en architectuur) in Rome, het Dong Daemon Design Centre in Seoul en het winnende ontwerp voor het olympisch stadion voor 2020 in Tokyo. In 2010 won hij de Stirling-prijs voor zijn uitmuntende architectuur. 

In 2010 en 2012 publiceerde hij de twee Volumes van zijn theoretisch opus magnum ‘The Autopoiesis of Architecture’. In zijn veelbesproken artikel Parametricism – A New Global Style for Architecture and Urban Design (2009) stelt Patrik Schumacher dat het ‘Parametricisme’ de nieuwe stijl is die samenhang in de recente avant-garde architectuur brengt. Het werk van Patrik Schumacher verschaft ons meer inzicht in de complexiteit en de rijkdom van het architecturale ontwerpproces. Zijn studies over parametricisme leveren een fundamentele bijdrage aan het huidige debat over digitaal ontwerpen.

 

Praktisch

WAAR: Auditorium, Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven //WANNEER: donderdag 24.03.2016 // AANVANG: 20u stipt // RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie // TOEGANG: € 9 / abonnement € 60 | STUK kaart € 7 / abonnement € 45 | studenten € 5 / abonnement € 30 | leden S&A gratis // INFO: t.016 22 22 39 | www.stadenarchitectuur.be
 

Meer informatie vindt u op de website van Stad & Architectuur.

Onze partners