PHL-student wint Euregionale architectuurprijs voor herbestemmingsproject in Oud-Rekem

Met een herbestemmingsproject van het kasteel van Oud-Rekem won PHL-student Kevin Winters de 20ste editie van EAP, de Euregionale Architectuurprijs. Twee andere PHL-studenten (Nele Mortelmans en Maarten Wauters) ontvingen een eervolle vermelding.

Met een herbestemmingsproject van het kasteel van Oud-Rekem won PHL-student Kevin Winters de 20ste editie van EAP, de Euregionale Architectuurprijs. Twee andere PHL-studenten (Nele Mortelmans en Maarten Wauters) ontvingen een eervolle vermelding.

Voor de jaarlijkse EAP-prijs konden studenten van de zes architectuuropleidingen in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken projecten indienen. Uit circa 400 afstuderenden van het collegejaar 2009-2010 werden uiteindelijk 35 projecten genomineerd voor de eindronde. De internationale jury loofde het hoge niveau van de diverse inzendingen voor deze jubileumuitgave.

    


Zopas werden onder bijzonder grote belangstelling in het Glaspaleis in Heerlen (NL) de winnaars van deze 20ste editie bekendgemaakt.
Kevin Winters kwam als winnaar uit de bus voor zijn Designdepot Oud-Rekem. De jury loofde de wijze waarop dit kasteel herbestemd werd als museum en de krachtige architectuurtaal en ruimtelijkheid waarop oud en nieuw met elkaar in samenspel werden ontworpen. Met dit afstudeerproject wilde Kevin Winters het verlaten gebied rondom Oud-Rekem nieuw leven inblazen door het bouwen van nieuwe gebouwen, activiteiten rondom een bestaand kasteel dat wordt verbouwd. Om bezoekers aan te trekken bedacht hij een nieuw designmuseum voor de locatie.    
De tweede prijs ging naar Maike Basita van RWTH Aken voor haar project Trash Power waarin ze aandacht vraagt voor menselijk afval en de daarbij horende afvalverbrandingsinstallaties. Zij bedacht daarvoor een ‘huis van afval’.  
Derde werd het project “Hotel de Boot gemist” van Wytske van der Veen van HSZuyd AVB Maastricht. Het vormt een schuilplaats voor de gestrande reiziger, tijdens zijn reis naar de andere kant (de toekomstige ...?). Het hotel is bedoeld als een ruimte om te ervaren, een droomruimte.

 

    


Eervolle vermeldingen voor twee andere PHL-studenten

 

Twee PHL-studenten kregen op de uitreiking een eervolle vermelding.  Het project van Maarten Wauters werd door de jury geprezen omwille van de herinterpretatie van de klassieke vierkantshoeve naar een hedendaags ecologisch landbouwbedrijf.
Nele Mortelmans ontving een eervolle vermelding voor haar project "Floating Farm". De wijze waarop haar gebouw speelt met het "overstromingfenomeen" en hoe het wordt ingezet als architecturale beleving viel erg in de smaak bij de jury.
    


 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners