POLO architects en OKRA Landschapsarchitecten geven site AZ Sint-Maarten Mechelen nieuwe invulling

De Mechelaars krijgen er op de voormalige site van het AZ Sint-Maarten campus Leopoldstraat weldra een volledig nieuwe buurt bij: Maarten. Voor het ontwerp ging projectontwikkelaar Ciril aankloppen bij POLO architects en OKRA Landschapsarchitecten. Het resultaat: 74 appartementen, 21 woningen, een stadshotel en kantoor- en winkelruimte. Op de nagenoeg 10.000m² grote site komt bovendien ook een gloednieuw wijkpark en een verkeersvrije leefstraat.

In februari vorig jaar werd het oude ziekenhuis in de Leopoldstraat al professioneel opgeruimd en schonk projectontwikkelaar Ciril alle nog bruikbare materiaal aan goede doelen. Intussen is de site volledig leeg en krijgt die een nieuwe invulling.

Concreet komen er in het woonproject 74 appartementen gaande van 1 tot 3 slaapkamers en 21 woningen in een volledig nieuw binnengebied dat onder meer bestaat uit een verkeersvrije leefstraat en een nieuw wijkpark - samen goed voor ruim 3.800 m² nieuwe publieke ruimte. De woningen worden volgens BEN-normen (Bijna Energie Neutraal) gebouwd en beschikken over eigen tuintjes en een 1.000 m² collectieve tuin. Bewoners en bezoekers zullen hun fietsen rechtstreeks aan de woningen kunnen stallen en kinderen zullen in de nieuwe straat veilig kunnen spelen zonder verkeer van auto’s. “In samenspraak met Stad Mechelen zal de nieuw ontwikkelde site ook plaats bieden aan een stadshotel en winkel- en kantoorruimte. Alles bij elkaar, wordt Maarten een groene plek waar iedereen heerlijk kan wandelen, ontspannen en wonen. Een levendige buurt ook, waar wonen en werken mooi samen komen”, klinkt het bij ontwikkelaar Cirl.

 

“In samenspraak met Stad Mechelen zal de nieuw ontwikkelde site ook plaats bieden aan een stadshotel en winkel- en kantoorruimte. Alles bij elkaar, wordt Maarten een groene plek waar iedereen heerlijk kan wandelen, ontspannen en wonen. Een levendige buurt ook, waar wonen en werken mooi samen komen.”

Thomas Bijnens van Ciril

 

Aansluiting met omgeving

Al die functies krijgen uiteindelijk plaats in verschillende nieuwe gebouwen ontworpen door POLO architects. Ze zorgen daarbij voor een knappe aansluiting met de omgeving en inplanting rondom de groene buitenruimte, getekend door OKRA Landschapsarchitecten. 

Zo voorziet het project iets hogere bebouwing aan de drukkere Leopoldstraat voor het hotel en voor iets lagere bebouwing in het binnengebied waar de woningen komen. Belangrijk nog: het monumentale pand op de hoek van de Leopoldstraat en Willem Rosierstraat wordt behouden en mee opgenomen in de nieuwe ontwikkeling.

 

Toegankelijk en bereikbaar

Maarten komt in het centrum van Mechelen te liggen, op 500 meter van de historische binnenstad. Maar tegelijk ligt het ook aan het rustige water van de Vaart, op vijf minuten van het station. Een ondergrondse rotatieparking, ruime fietsenstallingen en enkele nieuwe fiets- en wandelpaden doorheen de site maken Maarten vlot toegankelijk voor iedereen.

De afbraakwerken worden voorzien in het najaar van 2020 - de eerste bewoners van Maarten zouden dan in het voorjaar van 2023 hun intrek kunnen nemen. Het totale project heeft een investeringswaarde van 45 miljoen euro.

Bron: Ciril
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners