Prefigurations: een tentoonstelling over architectuur en transities

Een oud kantoorgebouw in Brussel wordt ingericht als tentoonstelling en werkruimte die de bijdrage van architectuur en ontwerp aan maatschappelijke veranderingen onthult. In deze setting vindt tijdens het openingsfestival de eerste editie van het Future Places Forum plaats met een reeks conversaties tussen
ontwerpers, critici en experts over de sociale innovatie die nodig is om onze toekomstige leefomgevingen samen vorm te geven.

De tentoonstelling Prefigurations nodigt je uit om architectuur op een andere manier te lezen. Onder het motto ‘De Grote Verbouwing’ hebben economen, sociologen, transitie-experts, ontwerpers, marketeers en beleidsmakers een agenda samengesteld van tien soorten projecten of 'Toekomstplekken' waarmee we de doelen die we ons voor de toekomst hebben gesteld kunnen realiseren. In deze tentoonstelling wordt nagegaan in hoeverre de architectuur- en landschapsprojecten vandaag al bijdragen aan deze agenda.

De 39 gebouwde of nog te bouwen projecten in deze tentoonstelling zijn de puzzelstukken die de bezoeker meenemen in een beeldende reis door de mogelijke toekomstplekken. Samen vormen de projecten tien voorafbeeldingen, die een glimp laten zien van hoe onze buurten, straten en pleinen, maatschappelijke infrastructuur en landschappen er over vijf tot tien jaar kunnen uitzien.

De tentoonstelling van de geselecteerde maquettes, tekeningen en objecten is tevens een werkruimte waar ontwerpstrategieën en architecturale typologieën, maatschappelijke samenwerkingen en innovatief opdrachtgeverschap worden besproken en bedacht. Het Future Places Forum, dat op 10 juni plaatsvindt in het kader van het openingsprogramma van de tentoonstelling, zal de eerste gelegenheid zijn waarin de initiatiefnemers collectief een aanpak willen ontwikkelen voor de praktijk van architectuur en transitie. Het nieuwe perspectief dat de tentoonstelling laat zien, toont namelijk niet alleen de kwaliteit van de ruimtes, materialen en composities van elk afzonderlijk project, maar brengt ook onder de aandacht hoe architectuur en landschappen de noodzakelijke maatschappelijke transities mee mogelijk maken.

 

Partnerschap

Deze tentoonstelling is een productie van cultureel innovatiehuis Architecture Workroom Brussels in het kader van de culturele beweging De Grote Verbouwing 2020-2030. De tentoonstelling
Prefigurations en het Future Places Forum vinden plaats in het kader van het New European Bauhaus Festival en maken deel uit van het zomerprogramma van Brussel 2030, in partnerschap met de Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam.

De expo toont werk van onder andere 1010au, 51N4E, NU architectuuratelier, OFFICEU, Miss Miyagi, Robbrecht en Daem, plusoffice architects, raumlaborberlin, GAFPA, TRANS, RE-ST, OLM paysagistes et urbanistes, Jo Taillieu architecten, studio Paola Vigano, Urbain Architectencollectief, A2O architecten, Agwa, MADAM architectuur en vele anderen. De scenografie is een samenwerking tussen architecte Laura Muyldermans en kunstenaar Bas van den Hout. In de tentoonstelling wordt ook een reeks videoportretten getoond, gemaakt door journaliste Mieke Debruyne in het kader van De Grote Verbouwing 2020-2030.

 

Praktisch

De expo is te bezichtigen van 9 juni tot 13 juli en van 20 augustus tot 23 oktober 2022 in een voormalig callcenter in Brussel langs de Pachecolaan 34, dat momenteel gebruikt wordt door architectuur- en ontwerpbureaus, startups, een kunstenaarscollectief en de onderzoeksgroep van een architectuuropleiding. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling, van 9 tot 11 juni, is een driedaags programma georganiseerd. Een lezing, rondleidingen en receptie vinden plaats op 9 juni, vanaf 16.30 uur. Tijdens het Future Places Forum op vrijdag 10 juni wordt er een hele dag gewerkt rond de hedendaagse uitdagingen voor de architectuurpraktijk. Op zaterdag 11 juni is er een weekendopening met rondleidingen en een wandeling door de stad.

Het gedetailleerde programma kan je terugvinden op deze website

Bron: Architecture Workroom Brussels
Deel dit artikel:
Onze partners