Raar maar Waar: Fernando Romero ontwerpt 'Bitcoin City’ in El Salvador

Nayib Bukele, de president van El Salvador, heeft het plan opgevat om ‘Bitcoin City’ te bouwen aan de voet van de Conchagua-vulkaan in het zuidoosten van het Centraal-Amerikaanse land. Architect Fernando Romero (FR-EE) tekende deze futuristische stad in de vorm van een cryptomunt. De vulkaan zal ingezet worden om de stad van (geothermische) energie te voorzien, maar ook om het energieverslindende datacentrum voor de aanmaak van de cryptomunt aan te drijven. Raar maar waar.

El Salvador werd in september het eerste land ter wereld dat de ‘bitcoin’ erkent als legaal betaalmiddel. En nu blijkt het land nog grootsere plannen te hebben met de cryptomunt. Bitcoin City moet een katalysator worden voor investeringen door lokale en buitenlandse bedrijven die zelf bitcoins aanmaken, maar ook door technologiebedrijven die heil zien in het innovatieve stadsmodel.

Toch stelt Fernando Romero van het architectenbureau FR-EE dat de burger de centrale focus is van zijn ontwerp. Zo zal de stad grotendeels autovrij zijn, met talrijke voetgangerszones, fietspaden in elke straat en een netwerk van light rail openbaar vervoer. Een hogesnelheidstrein zal de verbinding maken met de luchthaven en zeehaven die ook deel uitmaken van de ontwikkeling.

De helft van het programma van Bitcoin City is residentieel, de andere helft bestaat uit typische stadsvoorzieningen gelinkt aan onderwijs, gezondheid en retail. Specialer zijn dan weer de vele ‘slimme’ gebouwen en NFT-galerijen met digitale kunstwerken die een unieke digitale handtekening of non-fungible token (NFT) dragen en waar tegenwoordig ook veel geld mee te verdienen valt.

Centraal in het ontwerp is een publiek plein met een daarin de grote ‘B’ van bitcoin gegraveerd. Hier zouden evenementen zoals concerten kunnen plaatsvinden, en er bevindt zich ook een museum voor tentoonstellingen over de geschiedenis van geld.

Wanneer dit megalomane plan realiteit zou worden, is nog niet bekend.

Bron: Designboom, FR-EE

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage