Redt erfgoedcampagne station van Kortrijk van de sloophamer?

De bouw van een NMBS-project bedreigt het wederopbouwstation van Kortrijk. Sinds de bekendmaking van de plannen wordt er volop actie gevoerd voor het behoud van het modernistisch bouwwerk. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) springt nu mee op de kar en ondersteunt de actie door tegen 15 september een dossier in te dienen voor de Europese campagne 'The 7 Most Endangered'.

‘The 7 Most Endangered’ is een jaarlijkse campagne van het Europees erfgoedplatform Europa Nostra in samenwerking met het European Investment Bank Institute en het Creative Europe programma van de EU. Als je een dossier wil indienen voor deze campagne moet je lid zijn van Europa Nostra of van de European Heritage Alliance, een voorwaarde waar in Kortrijk geen vereniging aan voldoet.

VVIA in de bres

VVIA is echter reeds jaren lid van Europa Nostra, en diende eerder bijvoorbeeld al een dossier in voor de kolenwasserij van Beringen. Dat haalde de shortlist en zorgde voor een ommezwaai, waardoor de geplande sloop teruggedraaid werd en er nu mooie herbestemmingsplannen uitgewerkt worden.

Het VVIA roept daarom alle organisaties en burgers van Kortrijk, en daarbuiten, op om de indiening van het dossier voor ‘The 7 Most Endangered’ te ondersteunen. Daarnaast loopt er ook nog steeds een petitie voor het behoud van het station. Die kan u ondertekenen via deze link.

Laatste wederopbouwstation in Vlaanderen

Architect Pierre Albert Pauwels realiseerde het station van Kortrijk vlak na de zware bombardementen op de stad in de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is het symbool van de wederopbouw van Kortrijk. Na de recente sloop van het station van Mechelen is dit het laatste grote wederopbouwstation in Vlaanderen.

PODCAST DIE MODERNISTISCH ERFGOED MOET REDDEN

Architectura publiceert in 2023 de podcastreeks 'In de bres voor ons modernistisch erfgoed'. Daarin bezoeken we telkens een modernistisch gebouw dat wordt bedreigd door de sloophamer. We schenken ook één aflevering aan het station in Kortrijk. De aflevering over het oud administratief centrum in Hasselt kan je nu al beluisteren via deze link.

Bron: VVIA

Deel dit artikel:

Onze partners