Iconische Hôtel du Chemin de Fer in Tongeren definitief gered van de sloop

Tweeëneenhalf jaar na het voornemen tot onteigening en afbraak van het iconische Hôtel de Chemin de Fer in Tongeren werd een vergunning afgeleverd voor de herbestemming, renovatie en uitbreiding. Hiermee wordt deze interbellumparel gevrijwaard van de sloop.

Stijn Scholts van Grondslag, een collectief van Tongenaren die zich inzetten voor een mooiere stad, toont zich verheugd: “Toen het Tongerse stadsbestuur destijds de onteigening en sloop van het Hôtel du Chemin de Fer aankondigde – het zou zogezegd geen erfgoedwaarde hebben – was dat voor ons de reden om Grondslag op te richten en te ijveren voor een beter erfgoedbeleid. We zijn dan ook superblij dat het Hôtel du Chemin de Fer een tweede leven krijgt.

 

Clément Pirnay

Het huidige ‘Hôtel du Chemin de Fer’ werd in 1922 gebouwd naar het ontwerp van Clément Pirnay. Hij kreeg de opdracht van z’n schoonfamilie Cornet. Deze ondernemersfamilie was sinds 1878 eigenaar van de terreinen waarop het eerste ‘Hotel du Chemin de Fer’ in 1894 werd gebouwd. Voor deze familie verbouwt Pirnay in 1909 de familiewoning L’hôtel Cornet aan de Leopoldwal 6 (thans advocatenkantoor Janssen). De familie Cornet zorgde ook in 1909 ook voor de introductie bij de Luikse industrieel Florent Rosmeulen voor het ontwerp van de fabriek Rosmeulen en het kasteel ‘La Brise’.

 

Mengstijl

Het hotel is volledig opgetrokken uit gewapend beton. De architect koos voor z’n ontwerp een stijl die in de structuur refereert aan het modernisme, in de decoratie verwijst naar de strakke belijning van de Art déco en naar de Art nouveau door het uitbundige gebruik van sgrafitti. Met dit ontwerp brengt de architect een laatste ode aan de Art Nouveau en stapt hij voluit in de Art déco en het Modernisme. Deze kenmerkende mengstijl past Pirnay datzelfde jaar op kleinere schaal toe in zijn ontwerp van Maison Bacot in de rue Dartois in Luik. Maison Bacot werd in 1995 beschermd.

 

Laatste interbellumgebouw

Na de brand van 1918 in de stationsbuurt van Tongeren werd de Stationslaan heropgebouwd met een reeks van prachtige burgerhuizen. Dit transformeerde de laan tot één van de mooiste in Vlaanderen. ‘Hôtel du Chemin de Fer’ is het enige gebouw aan het station uit het interbellum dat het bombardement van mei 1940 overleefde. Het volledige dossier over de redding van het Hôtel du Chemin de Fer kun je hier nalezen.

Bron: Grondslag
Deel dit artikel:

Onze partners