Architectenbureaus Multiple en a2o architecten realiseerden in Genk een woonproject gesitueerd op een voormalig kloosterterrein uit de jaren 1950. De 45 nieuwe woningen zijn onderverdeeld in drie woningtypologieën: drie appartementsgebouwen, zes rijhuizen met drie niveaus en vijf rijhuizen met twee niveaus, allemaal genesteld in de tuinen van het vroegere klooster.
Marie Frioni is architect-partner bij Architectuur Depot in Maasmechelen. Maar ze is ook de kleindochter van Luigi Frioni (IT), die mijnwerker was in de steenkoolmijn van Eisden. En dat is niet zonder betekenis. Want op dit moment kun je in het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen (NL) gaan kijken naar een tentoonstelling van Marie Frioni over de transformatie van mijndorp Eisden (en bij uitbreiding Maasmechelen) naar een plek waar niet steenkool maar water het leitmotiv wordt voor stadsontwikkeling. Marie presenteert er een aantal recente projecten, die ons nieuwsgierig maken naar ander werk en naar wat haar als architecte zoal inspireert...
Marie Frioni, architect-partner bij Architectuur Depot, stelt op een expo in SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen (NL) een aantal projecten voor waaraan ze de afgelopen zeven jaar heeft mogen meewerken. Thema’s van die projecten zijn 'Water mining – water als product', 'Water toerisme – groen/blauw toerisme' en 'Water als leitmotiv voor stadsontwikkeling'. Sommige hiervan zijn projecten in realisatie, andere inspirerende studies of misschien gewoon "dreaming out loud".
Het waterskipark Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem krijgt in 2024 een indrukwekkend nieuw clubhuis dat perfect opgaat in de natuurlijke omgeving. De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend en de werkzaamheden zullen naar verwachting eind oktober van start gaan. Het ontwerp voor het clubhuis komt van het Genkse bureau Contour Architecten.
De monumentale watertoren in Heukelom krijgt na vijf jaar wachten eindelijk groen licht voor herbestemming tot een Bed & Breakfast. Projectontwikkelaar NV Wage uit Bilzen heeft de omgevingsvergunning in ontvangst genomen en hoopt de werken af te ronden tegen eind 2024, begin 2025. Het aangepaste ontwerp is van Verjans Pieter Architecten uit Hoeselt.
De Herkenrodekazerne is een historische parel in het centrum van Hasselt. Na enkele jaren leegstand begint ze eens te meer aan een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. Met Refuga verrijst er een fraai wooncomplex met 141 diverse appartementen. Dankzij de imposante publieke stadstuin kunnen ook de andere Hasselaren opnieuw genieten van het charmante erfgoed, dat mooi aansluit bij de hedendaagse architectuur van de bijbehorende nieuwbouwvolumes, ontworpen door Abscis Architecten, UAU collectiv en Atelier Kempe Thill.
In Genk herontwikkelt Matexi, naar een ontwerp van RE-ST, het voormalige woonzorgcentrum Herfstvreugde tot een residentieel woonproject dat de buurt zal opwaarderen. Het laat-modernistische gebouw werd gebouwd als één van de eerste zorggebouwen in Vlaanderen. In haar natuurrijke omgeving is het al decennia een bijzondere plaats om te wonen. Bij de herbestemming zal het slanke silhouet aangevuld worden met nieuwe extensies aan beide zijden van het oorspronkelijke gebouw. Het geheel vormt een S-vormig residentieel ensemble dat een tweede leven geeft aan deze bijzondere site op wandelafstand van het stadscentrum van Genk.
Een oude Waalse mijn met eigen huizen, tennisvelden en voetbalploeg. Een dierentuin met meer dan 3000 dieren, een imposante directeursvilla en een park vol met kunst. Dit allemaal op dezelfde plaats in Genk. Het park van LABIOMISTA heeft een boeiend verleden dat teruggaat tot het jaar 1910 en nu bestaat uit kunst en andere imposante gebouwen.
De geur van chocolade of peperkoek valt er net niet meer op te snuiven, maar andere authentieke art-nouveau-elementen van de oude chocoladefabriek in Nerem zoals het glasraam zijn wel nog overgebleven na de verbouwingen tot woningcomplex. ‘We wilden niet vechten tegen het gebouw, maar meegaan met de bestaande structuur ervan’, zegt Killian Nekeman van a2o.
De stroopfabriek in Borgloon is een van de laatste restanten in Limburg van de industriële verwerking van fruit tot stroop. De fabriek die toen nog de stoomstroopfabriek werd genoemd, deed in 2007 mee aan de ‘Monumentenstrijd’ op Canvas en won. De gemeente kreeg daarom een bedrag van 500.000 euro voor de restauratie van wat we nu industrieel erfgoed noemen. Vijftien jaar later is de site een echte publiekstrekker waar bezoekers de geschiedenis van de Loonse stroop kunnen ontdekken. De restauratie nam twee jaar in beslag en is het werk van Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert.