Weelderige kloostertuin wordt harmonieus woonproject (Multiple & a2o architecten)

Architectenbureaus Multiple en a2o architecten realiseerden in Genk een woonproject gesitueerd op een voormalig kloosterterrein uit de jaren 1950. De 45 nieuwe woningen zijn onderverdeeld in drie woningtypologieën: drie appartementsgebouwen, zes rijhuizen met drie niveaus en vijf rijhuizen met twee niveaus, allemaal genesteld in de tuinen van het vroegere klooster.

Het ontwerp van Multiple en a2o architecten benadrukt het belang van de relatie tussen de bebouwde omgeving en de omliggende tuinen. Het bestaande landschap dient als centraal element voor zowel de locatie als de huizen. Het project biedt verschillende manieren van wonen binnen verschillende tuinruimten, waaronder de moestuin, de centrale ontmoetingstuin en de vlindertuin. Dit unieke landschap behoudt een weelderige groene dichtheid en creëert intrigerende overgangen tussen openbare en privégedeelten van de tuin.

Om het project op een grotere schaal en met meer ambitie te verankeren, is er een openbaar voetgangers- en fietspad geïntegreerd. Deze nieuwe doorgang sluit aan op het studentenfietspad en zal worden overgedragen aan de stad als onderdeel van het actieve mobiliteitsnetwerk van Genk, waardoor het groene karakter van de buurt wordt versterkt. De implementatie van dit trage mobiliteitspad voegt porositeit toe aan het stedelijk perceel en biedt nieuwe verbindingen met het stedelijk weefsel.

Bron: Multiple
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners