Een waterskiclubhuis in perfecte harmonie met de omgeving (Contour Architecten)

Het waterskipark Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem krijgt in 2024 een indrukwekkend nieuw clubhuis dat perfect opgaat in de natuurlijke omgeving. De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend en de werkzaamheden zullen naar verwachting eind oktober van start gaan. Het ontwerp voor het clubhuis komt van het Genkse bureau Contour Architecten.

Terhills NV, een dochteronderneming van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuw clubhuis op het terrein van Terhills Cablepark. Het park trekt zowel wakeboarders en waterskiërs aan die hun vaardigheden willen verbeteren, als bezoekers die genieten van het Aquapark, een opblaasbaar hindernissenparcours. Afgelopen zomer hebben maar liefst 50.000 mensen het Cablepark bezocht, waarvan 30.000 sporters en 20.000 bezoekers.

"We hadden bij de bouw van het eerste clubhuis in 2015 nooit verwacht dat het waterskipark zo’n succes zou worden", zegt Rudy Hulsman, algemeen directeur van Terhills NV. "De activiteiten en de populariteit van het Cablepark zijn enorm gegroeid, waardoor het huidige gebouw te klein is geworden. Deze investering is dus noodzakelijk. Met dit nieuwe clubhuis willen we de beleving ook naar een hoger niveau tillen."

Begroeide luifels

Het nieuwe clubhuis voldoet aan de strikte bouwvoorschriften van het parkgebied en heeft een maximale oppervlakte van 200m2. Opvallendste kenmerk van het ontwerp zijn de luifels. Architect Detlef Andries van Contour Architecten legt uit: "Om zo min mogelijk impact op het terrein te hebben, wordt het gebouw geplaatst op de overgang tussen het vlakke plateau en de helling van de terril. We laten de begroeiing van de terril doorlopen op drie luifels die elk een andere functie hebben. Aan de rechterkant komt een bergingszone voor verhuurmaterialen zoals wetsuits, wakeboards, waterski's en helmen. In het midden komt een bar en informatiepunt, en aan de linkerkant komen tien kleedkamers met bijbehorende lockers, acht douches en zes toiletten."

Het clubhuis wordt gebouwd in houtskelet en krijgt een gevelbekleding van hout en beton. "We werken met beton tot op gebruikershoogte om te voorkomen dat de muur beschadigd raakt door wakeboards die er tegenaan worden geplaatst", aldus architect Detlef Andries. "Daarnaast zal de toegang tot de verschillende delen via de buitenkant verlopen, waardoor de impact van het gebouw op het terrein zo beperkt mogelijk blijft."

Ontvangstgebouw

Ook bij de ingang van het park zal een nieuw ontvangstgebouw worden gerealiseerd. "Op die manier kunnen we bezoekers bij de ingang direct voorzien van informatie", vertelt Theo Van Lierop, uitbater van Terhills Cablepark. "Er komt tevens een ruimte voor de opslag van goederen en lockers voor abonnementhouders, zodat zij hun materiaal veilig kunnen opbergen."

De blauwe constructies, die zonder vergunning door de vorige uitbaters van het Cablepark zijn opgericht, zullen worden gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe clubhuis. De huidige vergunningsaanvraag omvat ook de regularisatie van het steigerterras aan de waterkant. Bovendien zal de zuidoostelijke oeverzone, die eerder ontbost werd, worden hersteld en opnieuw worden beplant.

Omgevingsvergunning

Het openbaar onderzoek naar de omgevingsvergunning is inmiddels afgerond. "Er zijn geen bezwaren ingediend en alle adviezen zijn positief", zegt burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld) van Dilsen-Stokkem. "Waarschijnlijk kunnen we al in mei de omgevingsvergunning verstrekken." Het watersportseizoen bij Terhills Cablepark loopt van 1 april tot begin november. Daarom starten de werkzaamheden pas eind oktober, om hopelijk klaar te zijn voor de start van het nieuwe seizoen in 2024.

Bron: Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners