Luxueus tuinpaviljoen voegt unieke winkelervaring toe aan Maasmechelen Village (Depot)

Een bijzonder tuinpaviljoen siert sinds kort Maasmechelen Village. De architecten van Depot ontwierpen er een exclusieve VIP-lounge en Personal Shopping Space waar shoppers zich in de watten kunnen laten leggen. The Apartment is opgebouwd uit modulaire units die een luxueuze uitstraling verkregen dankzij een organische lamellenstructuur met warme bronzen kleur. Klimplanten banen zich een weg omhoog langs de gevels en dragen bij tot de sfeervolle tuinsetting.  

Het Maasmechelse ontwerpbureau Depot is in het winkelwalhalla niet aan zijn proefstuk toe. Sinds enkele jaren coördineert het bureau via een raamcontract alle verbouwingen en uitbreidingen in Maasmechelen Village. Zopas heeft Depot er een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd, en niet zomaar één: The Apartment, een luxueuze VIP-lounge en Personal Shopping Space waar klanten een exclusieve winkelervaring kunnen beleven, wordt het plaatselijke paradepaardje. “Klanten – van een intieme groep vrienden tot een bedrijf - kunnen deze ruimte afhuren en zich laten verwennen door een personal shopper. Ze kunnen er van een drankje nippen en genieten van een hapje eten terwijl ze de hipste outfits aangemeten krijgen”, vertelt Ben Luykx, Retail Development Director bij Maasmechelen Village.

The Apartment is strategisch geplaatst in een privétuin van de shoppingstad, waardoor het geheel een paviljoensfeer uitstraalt. De Personal Shopping Space huisvest een ontvangstzone met salon en biedt plaats voor een aperitief. Wanneer men zich verder begeeft door het glazen volume verandert de sfeer naar een volledig privatief karakter via een gang waaraan drie private paskamers met terras zijn verbonden. Deze zijn afzonderlijk te huren, maar kunnen net zo goed omgetoverd worden tot één geheel voor het organiseren van businessevents waarbij de luxueus ingerichte tuin – een ontwerp van landschapsarchitect Daniel Ost - kan ingezet worden als private buitenruimte.


Organische gevel

De Space is opgebouwd uit vier met elkaar verbonden modulaire units - vervaardigd door Budé Containerbouw - die met een koppelstuk aan een bestaand gebouw zijn vastgemaakt. “Hét uitgangspunt bij de creatie van The Apartment was luxe. Zowel binnen als buiten mocht de uitbreiding er niet uitzien als een container”, vertelt Dieter Van Loon, architect bij Depot. “We zijn dan ook op zoek gegaan naar een gevelafwerking die zijn plek verdient in de high-end winkelstraat. Op de gevel is een organische lamellenstructuur aangebracht waarlangs klimplanten hun weg naar boven banen. Op die manier verzachten ze het gebouw en gaat het mooi op in de omgeving. Het geheel vormt als het ware een tuinmuur die de publieke zone aan het terras van het tegenoverliggende restaurant afbakent. De lamellen dragen tezelfdertijd bij tot het spel van zien en gezien worden dat deze winkelervaring is.”

Ook voor de kleur van de gevel is niet over één nacht ijs gegaan. “Bij The Bister Collection, de internationale groep achter Maasmechelen Village, zijn we geobsedeerd door detail. We zullen dan ook nooit een standaard RAL-kleur verkiezen”, vertelt Ben Luykx. “We wilden een kleur die stijl en luxe uitstraalt, zowel zomer als winter. In samenspraak met Depot en Budé zijn we tot een bronzen kleur uit het Porsche-gamma gekomen, die een zeer geslaagd effect heeft.”  “Budé heeft voor ons verschillende stalen uitgetest tot we deze kleur gevonden hebben. Een perfecte combinatie met de roodbruine baksteen die het karakter van de gebouwen in Maasmechelen Village bepaalt”, bevestigt Ellen Truijen, architect bij Depot.

 

Modulair bouwen: snel en flexibel

Budé Containerbouw, het familiebedrijf dat de vier modulaire containerunits heeft vervaardigd, bouwt en verbouwt al sinds 1983 containers op maat. “Ook The Apartment is volledig op maat uitgewerkt voor Maasmechelen Village op onze productiesite in Dilsen-Stokkem. Het grote voordeel van onze manier van werken is dat de klant op elk moment van het productieproces kan bijsturen”, vertelt Saul de Wijs, projectverkoper bij Budé Containerbouw.

“Maasmechelen Village had heel wat specifieke vragen naar de high-end afwerking toe, maar dat sluit perfect aan bij onze manier van werken. We zijn heel flexibel en kunnen inspelen op elke wens”, vult projectleider Lahoucine Hajjaj aan. Naast het flexibele productieproces is ook de snelheid een grote troef van containerbouw. “Eens de units klaar zijn, hoeven we ze alleen nog ter plekke te installeren, de riolering aan te sluiten, en de binnenafwerking kan meteen van start gaan.”


Kers op de taart

Een geslaagd project dus voor alle betrokken partijen. “The Apartment is voor ons de kers op de taart, omdat wij nu heel deze hoek van Maasmechelen Village - samen met de uitbreiding van Le Pain Quotidien en het Adidas-filiaal - hebben mogen vormgeven”, vertelt Ellen Truijen. En ook de bouwheer is tevreden. “De bijzondere lamellenstructuur geeft het gebouw op elk moment van de dag een ander uitzicht. Het is een unit die leeft en dat is precies wat we wilden bereiken”, besluit Ben Luykx. Maasmechelen Village koestert alvast hoge verwachtingen van The Apartment en heeft al verdere uitbreidingsplannen voorzien.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage