Terhills resort: modulaire en circulaire gevelstructuur van huizen

De Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) beoogde in samenwerking met Center Parcs een luxevakantiepark te bouwen op de oude mijnsite in de Maasvallei, vlakbij het Nationale Park Hoge Kempen. De plek had volgens LRM veel potentie om een toeristische trekpleister te worden. In het project is een mooie plek voorzien voor de EQUITONE [tectiva] panelen. De termen circulariteit en modulariteit zijn in dit project expliciet aanwezig. 

Met dit project wilden LRM en Center Parcs een ander marktsegment aanspreken dan de overige parken in Limburg. Vandaar het idee om een luxeresort te creëren. Daarnaast wilde conceptueel architectenbureau Zeelenberg samen met LRM en Center Parcs een speciale connectie creëren met het water. "Voor de uitvoering van het volledige plaatje, inclusief de infrastructuur, groenaanleg, technieken, stabiliteit, projectmanagement, architectuur en interieur was LRM op zoek naar een multidisciplinair bureau. Daar is Tractebel dan in the picture gekomen. Tractebel stond in voor het geheel en werkte samen met Luc Buelens, Seto en LST. Concreet was de opdracht voor Tractebel om op basis van het principeontwerp een resort te bouwen met het geheel aan infrastructuurwerken, waterwegen, 250 wooneenheden, een facilitair gebouw en een centrale ontmoetingsruimte”, vertelt Bart Moors, projectmanager van Tractebel.


250 prefab huizen van verschillende types

Conceptueel was het de bedoeling om een hoogwaardig product neer te leggen. Elke woning moest een mooie positionering richting het bos en het water hebben. Bovendien moest alles op een relatief korte periode verwezenlijkt worden. "Daarom zijn we voor prefabricatie en houtskeletbouw gegaan. De prefab is heel correct verlopen en heeft ons bijkomend de mogelijkheid gegeven om maximaal foutloos te werken", vertelt Bart Moors. "Dankzij de voorbeeldvilla’s die in een eerste fase gebouwd zijn, hebben we enkele verbeteringspuntjes kunnen detecteren, zodat we tijdig hebben kunnen bijsturen vooraleer de 250 eenheden gefabriceerd zouden worden. De uitdaging in dit project zat hem echt wel in het grote aantal. Als er een fout is in één huisje, heb je diezelfde fout 250 keer”.

LRM gaf Tractebel de opdracht om de huisjes te onderscheiden qua aantal gasten, niveau van luxe en toegang tot het water. Zo zijn er vijf basis typologieën qua aantal gasten per huisje: gaande van pax2 tot pax12. Het merendeel van de cottages is high end afgewerkt, met airco en een badkamer per slaapkamer, maar er zijn ook een aantal vips. Die hebben dan supplementaire voorzieningen zoals een sauna en een tv in elke slaapkamer. Alle huisjes hebben een steiger die hen direct aan het water brengt, al kent ieder huisje een unieke positionering. Er zijn tenslotte ook nog een aantal eenheden voor mindervalide bezoekers uitgerust.

 

Duurzaamheid centraal 

De accenten die gelegd zijn, hebben alles te maken met de afstemming op het publiek. Men wilde hier een warm en groen verhaal schrijven, waarbij ook het inhoudelijke ecologisch aspect een belangrijke rol speelt. Alle huisjes zijn volledig vrij van fossiele brandstoffen. Ook qua materialisatie is er gezocht naar keuzes die passen bij dit bijzondere verhaal. Bart Moors: “Tijdens onze zoektocht naar gevelmaterialen waren er enkele belangrijke elementen om rekening mee te houden. In een natuurlijke omgeving als deze, moet er gedacht worden aan de invloed van de zon en het water. Door de schaduwwerking van de bomen, krijgt niet elk deel van de gevel evenveel licht, waardoor er op termijn veel verschillende kleurtinten zullen verschijnen. Met deze elementen in gedachten zijn we al snel bij de EQUITONE [tectiva] gevelpanelen gekomen. Ze zijn qua prijs-kwaliteit een van de beste van de markt. De verwering die we doorheen de jaren verwachten, heeft ons voor de lichtgrijze variant doen kiezen. Dankzij de natuurlijke look en feel blenden ze ook mooi met de omgeving. De combinatie met Thermowood brengt de gevel helemaal tot leven. Ik heb al vaker met materiaal van EQUITONE gewerkt, maar het was de eerste keer dat ik het op zo’n grote schaal en voor dit soort toepassing heb gebruikt. Ik mag oprecht stellen dat ETEX zeer dankbare producten aanbiedt: betrouwbaar, onbrandbaar, performant en prijsbewust. De [tectiva] panelen sloten qua kleur en textuur perfect aan bij het resultaat dat we hier voor ogen hadden.”


Demonteren en hergebruiken

Het modulaire en circulaire aspect van de gevelstructuur was erg belangrijk om rekening mee te houden. Zowel de EQUITONE panelen als de Thermowood zijn onderhoudsvriendelijk en makkelijk vervangbaar. “Het circulaire uit zich in de opdeling van de loten. We hebben doelbewust de FF&E (furniture, fixtures en equipment), afwerking en houtskeletbouw apart aanbesteed. Dat maakt dat we de verschillende gelaagdheden in de aanbesteding en de uitvoering hebben opgebouwd, om zo diverse veranderingen in de toekomst mogelijk te maken. Bovendien blijft het geheel demontabel, we geloven dat de gevelbekleding minstens vijftig jaar goed blijft, maar ik kan me best voorstellen dat er in die tijd toch wel het een en het ander wijzigt. Door de gevelpanelen vast te schroeven in plaats van ze te verlijmen, zijn ze demontabel en kunnen ze eenvoudig in een tweede en misschien wel een derde project hergebruikt worden”, besluit Bart Moors van Tractebel.

 

Bron: Equitone
Deel dit artikel:
Onze partners