Reis mee met Architectuurwijzer naar de Kazerne Dossin en het Crematorium Hofheide (win 2 tickets!)

Vzw Architectuurwijzer organiseert op 16 mei 2014 een architectuurreis met drie bestemmingen. Tussenstops zijn de Kazerne Dossin en het Crematorium Hofheide, allebei het resultaat van de wedstrijd Open Oproep van de Vlaamse Overheid. Het eindpunt is de tentoonstelling Nieuwe Nuchterheid in C-Mine Genk. 

Kazerne Dossin

Als eerste halte wordt de Dossinkazerne met het Mechelse Memoriaal en het Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten aangedaan. De architectuur van dit complex straalt een volmaakte beheersing en waardigheid uit. bOb Van Reeth heeft met de bouw van het nieuwe torenvolume een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn jarenlange zoektocht naar culturele duurzaamheid via architectuur en stedenbouw. Deze twee takken zijn volgens de architect onlosmakelijk met elkaar verbonden. Andere projecten van de gerenommeerde ontwerper zijn de huizen Botte en Van Roosmalen, het Antwerpse Zuiderterras en recenter de nieuwbouw van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. In 2013 waren deze projecten nog te zien op de tentoonstelling rond bOb Van Reeth in de Brusselse Bozar. Deelnemers zullen bovendien van Awg een rondleiding krijgen in het Memoriaal.

 

Crematorium Hofheide

Crematorium Hofheide is de tweede halte van deze bouwkundige rondreis en werd ontworpen door Coussée en Goris in samenwerking met het Spaanse RCR Arquitectes van Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vilalta. De architecten zijn er op opmerkelijke wijze in geslaagd het grote rechthoekige volume te integreren in het omringende Hagelandse landschap. Het gebouw is ingeplant in het omgeving en heeft een gevel met lamellen uit houtsoorten die typerend zijn voor de streek. Het oog voor detail dat de ontwerpers daarbij aan de dag legden doet hun reputatie alle eer aan. Net zoals bij vroegere projecten van het bureau zoals de Boerekreek in Sint-Laureins werd op een rationele en duurzame manier omgegaan met de gekozen materialen. Ook in dit gebouw wordt een rondleiding gegeven, deze keer door het team van Hofheide. 

 

Tentoonstelling Nieuwe Nuchterheid

Als bekroning worden de reisgezellen rondgeleid in de tentoonstelling Nieuwe Nuchterheid: een confrontatie met het wonen. Daarin worden de architectuur via maquettes en de alledaagse relaties van 5 woningen met hun bewoners via films getoond. De films werden gedraaid door de internationaal gerenommeerde documentairemaakster Lotte Knaepen en geven een reëel beeld van hoe in deze woningen geleefd wordt. De tentoongestelde woningen zijn van de hand van ae architecten, BLAF architecten, Broekx-Schiepers architecten, De Gouden Liniaal en DagKant Architecten en zijn te bewonderen in de C-Mine in Genk. Deze vijf woningen hebben gemeenschappelijk dat er bij hun ontwerp bijzondere aandacht ging naar context, ’ouderwets’ vakmanschap en maakbaarheid. De architectuurcriticus Wim van den Bergh beschrijft in de tekstuele omkadering van de objecten de recente architecturale tendens naar de ’Nieuwe Nuchterheid’. Deze keer fungeert Architectuurwijzer zelf als curator van de expositie. 

 

Win tickets en ga mee!

Architectuurwijzer is ons goedgezind en daarom mogen we twee tickets voor deze trip wegschenken. Dat doen we aan de hand van een wedstrijdvraag. De ramen die uitkijken op de kazerne zijn dichtgemetseld met een symbolisch aantal witte stenen. Het gaat om evenveel stenen als mensen die destijds zijn weggevoerd (tip). Om hoeveel stenen gaat het? Om het niet al te gemakkelijk te maken, roepen we ook nog een schiftingsvraag in het leven. Hoeveel juiste antwoorden zullen er tegen dinsdagavond 13 mei in de mailbox van Architectura.be zitten?

Stuur beide antwoorden naar kevin@architectura.be met de vermelding ‘wedstrijd Architectuurwijzer’. Succes!

 

Praktisch:

Wanneer? 16 mei 2014

Waar? vertrek om 8u45 stipt aan parking 2 van C-Mine Genk. Einde is voorzien rond 19u. 

Prijs? 40 euro, lunch wordt aangeboden door de sponsors. 

Reservering? Via het formulier onderaan de eventpagina op de website van Architectuurwijzer

Deel dit artikel:

Onze partners