Residentie Reepkaai: nieuw landmark langs de Leie

Kortrijk is goed op weg om opnieuw een hippe stad-aan-het-water te worden. De bouw- en verfraaiingsprojecten schieten er de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Met het Reepkaai-project (M2 architecten) zit er alweer een knappe realisatie aan te komen die het stadsbeeld sterk ten goede zal komen. Kijkt u even mee.  

De Leie en de Kortrijkse binnenstad zijn al eeuwen met elkaar verweven. Om de rivier ook de komende jaren maximaal tot haar recht te laten komen, besloot het stadsbestuur ze op te waarderen aan de hand van enkele welgemikte ingrepen: verfraaiing van de oevers, de bouw van nieuwe bruggen en de ontwikkeling van mooie bouwprojecten die expliciet inzetten op een versterking van de band met het water. Dit alles geeft de Guldensporenstad een nieuw elan en doet de levenskwaliteit in en rond het centrum sterk toenemen.

 

Hedendaags en beeldbepalend

Een van de toekomstige bouwprojecten die zich bijzonder veelbelovend aankondigen, is dat van CORES Development op de Reepkaai, een strategische locatie vlakbij de splitsing van de Leie-stroom. De Antwerpse project- en conceptontwikkelaar realiseert er een nieuw, eigentijds woonproject met 38 een-, twee- of drieslaapkamerappartementen en negen riante penthouses, met oppervlaktes die variëren van 80 tot 180 m². Residentie Reepkaai zal herrijzen uit de as van een aftands appartementsgebouw uit de jaren vijftig, dat deze dagen volledig afgebroken wordt. In de plaats van dit kleurloze volume komt een hedendaags, beeldbepalend complex, dat zich dankzij het tijdloze ontwerp van M2 architecten perfect zal integreren in zijn omgeving. Het Reepkaai-complex draagt duidelijk de signatuur van zijn ontwerpers: intrigerende volumewerking, strakke lijnen, uitgepuurde details, verfijnde materialisering en rijkelijke lichtinval. De voorgevel, een harmonieus samenspel van glas en natuursteen, biedt een schitterend zicht op het stadscentrum en de onderliggende waterloop.

 

Stijlvol wonen

Comfort primeert in Residentie Reepkaai, en dat uit zich allereerst in een overvloed aan natuurlijk daglicht en een groot ruimtegevoel. Brede raampartijen en een zuidgericht terras maken dat de bewoners zowel binnen als buiten van het zonnetje zullen kunnen genieten. De leefruimtes en de slaapkamers worden stijlvol opgeleverd, de keuken en de badkamer volledig ingericht. Wat het interieur betreft, hebben de bewoners hoe dan ook het laatste woord. Ze kunnen hun woning met andere woorden volledig naar eigen smaak afwerken. De royale penthouses, stuk voor stuk luxueuze dakappartementen, bevinden zich op de bovenste verdiepingen. Elke slaapkamer heeft een eigen badkamer ter beschikking. Sommige penthouses worden bovendien als duplex uitgevoerd. Parkeren kan voor de deur (12 plaatsen) of in een eigen ondergrondse parking (50 plaatsen). De bewoners kunnen ook terecht in een groene binnentuin, vormgegeven door de tuinarchitecten van Linears. Net zoals in hun andere projecten streven deze groendesigners ook voor de binnentuin van het Reepkaai-complex een mix van proportie, keuze, eenvoud, contrast en rust na die de bewoners middenin de stad toch de nodige geborgenheid biedt. 

 

Prima ligging

Een van de voornaamste troeven van het Reepkaai-project is de uitmuntende ligging. Het complex maakt deel uit van een bruisende wijk met tal van winkels en horecafaciliteiten. De Budafabriek (een voormalige textielfabriek waar ontwerpers, kunstenaars, studenten en ondernemers elken de slaapkamers worden stijlvol opgeleverd, de keuken en de badkamer volledig ingericht. Wat het interieur betreft, hebben de bewoners hoe dan ook het laatste woord. Ze kunnen hun woning met andere woorden volledig naar eigen smaak afwerken. De royale penthouses, stuk voor stuk luxueuze dakappartementen, bevinden zich op de bovenste verdiepingen. Elke slaapkamer heeft een eigen badkamer ter beschikking. Sommige penthouses worden bovendien als duplex uitgevoerd. Parkeren kan voor de deur (12 plaatsen) of in een eigen ondergrondse parking (50 plaatsen). De bewoners kunnen ook terecht in een groene binnentuin, vormgegeven door de tuinarchitecten van Linears. Net zoals in hun andere projecten streven deze groendesigners ook voor de binnentuin van het Reepkaai-complex een mix van proportie, keuze, eenvoud, contrast en rust na die de bewoners middenin de stad toch de nodige geborgenheid biedt. 

 

Prima ligging

Een van de voornaamste troeven van het Reepkaai-project is de uitmuntende ligging. Het complex maakt deel uit van een bruisende wijk met tal van winkels en horecafaciliteiten. De Budafabriek (een voormalige textielfabriek waar ontwerpers, kunstenaars, studenten en ondernemers elkaar graag ontmoeten), kunstencentrum BUDA, de Budascoop, het Broelmuseum en vanaf binnenkort ook het vlasmuseum: al deze trekpleisters bevinden zich op wandelafstand van het Reepkaai-complex. Daarnaast is er eveneens aan het energieaspect gedacht. De doorgedreven isolatie, de recuperatie van regenwater en een zuinig verwarmingssysteem op basis van hoogrendementsketels dragen bij tot een lagere energiefactuur en een kleinere milieu-impact. Voor de appartementen wordt er gestreefd naar een E-peil van 60. Inmiddels zijn de eerste tekenen van vernieuwing langs de Reepkaai al zichtbaar. Op dit moment zijn de afbraakwerken van het voormalige appartementsgebouw volop aan de gang. De bouw van het nieuwe complex zal van start gaan in de loop van komende zomer. Het aftellen kan dus stilaan beginnen…

Bron: Trends Style
Deel dit artikel:
Onze partners