ROCKWOOL-Forum over ecologische en economische gevelsystemen

Dinsdag 24 juni ging in de Ghelamco Arena in Gent het tweede ROCKWOOL-Forum door. Ditmaal werd het evenement georganiseerd rond ecologische en economische gevelsystemen. Primeur waren de nieuwe gevelsystemen REDArt en REDAir. En verder het gamma snelbouwstenen van Xella gepresenteerd, het gamma houten gevelbekleding van Cras Woodshops, en Rockwools Rockpanel. De namiddag werd besloten met een receptie en rondleiding in de Ghelamco Arena.

Ruth Pollet van Bontinck Architecture and Engineering beet de spits af en kaderde het ontwerp van het voetbalstadium in de ontwikkeling van de Artevelde-site. De Ghelamco Arena werd opgevat als een multifunctioneel gebouw waarin naast de evidente functie als stadium ook kantoorruimte, een supermarkt, een fitness, een crèche en zijn ondergebracht. Omwille van de combinatie van die verschillende functies en de onduidelijkheid van de invulling, werd er gekozen voor de blauwige voorzetgevel in glas, legde ze uit, met daarachter, afhankelijk van de invulling, een betongevel.

 

Een gevelsysteem met Rockwool en partners

Mark Jansquart, regiomanager van Xella, stelde de bouwstenen Ytong, Silka en Hebel voor, en presenteerde ons berekeningen van het E-peil in een gevelsysteem in combinatie met Rockwool. Met deze systemen hoopte hij een antwoord te geven op de EPB-normen, passief, en binnenkort ook het M-peil, dat naar de volledige voetafdruk van de materialen kijkt. De Ytong laat zo bijvoorbeeld slanke muuropbouw toe met hoge isolatiewaarden. De silicaatsteen Silka heeft zeer goede akoestische eigenschappen. En Hebel is zeer brandbestendig.

Nadien was het de beurt aan organisator Rockwool. De esthetische REDArt is een buitengevelisolatiesysteem en is zowel verkrijgbaar met een sierpleister op siliconenbasis als met een bakstenen afwerking. Voor de siliconenpleister biedt Rockwool in eerste instantie 200 kleuren aan. De afwerking met steenstrips kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie of na-isolatie van bestaande gevels toegepast worden.

Het gevelisolatiesysteem REDAir is, in tegenstelling tot REDArt, geventileerd. Deze werd ontwikkeld in thuishaven van Rockwool, Denemarken. Het isolatiesysteem kan worden afgewerkt met een moderne gevelbekleding naar keuze, en kan ook zowel worden toegepast bij nieuwbouw als renovatie. Online is er een rekenhulp beschikbaar voor de thermische eigenschappen, de constructie en de materiaalbehoefte.  

Vervolgens was het de beurt aan de houten gevelbekleding van Cras Woodshops. Het gamma heet Wood on Walls, of kortweg, WOW. Daarin bieden ze planchetten, lattengevels en sidings en shingles aan. De meeste profielen zijn in padoek leverbaar. Blikvanger is het behandeld thermowood, dat in langere afmetingen verkrijgbaar is.

Als laatste was het de beurt aan de mensen van Rockpanel. Dit is een gevelbekleding dat net als Rockwool vervaardigd is uit geperst steenwol op basis van basalt. Basalt is overdadig in de natuur voorhanden en is bovendien ook recyclebaar.

Rockpanel stelde op het forum oplossingen voor die door BREEAM het keurmerk A en A+ of een BRE-certificaat krijgen. Het is bovendien verkrijgbaar in alle RAL-kleuren, het buigzaam, verlijmbaar, en het is blind bevestigbaar door middel van nagels, schroeven of clips, ofwel mechanisch door middel van haken.

Er is dus heel wat keuze in de economische en ecologische gevelsystemen van Rockwool en de partners.

Bron: Rockwool

Deel dit artikel:

Onze partners