SAPA Awards 2022/ De Bonnefant mixt generaties (a2o architecten)

In Hasselt stond a2o architecten in voor het ontwerp van de herontwikkeling van de RTT-site. De site was een barrière voor wandelaars, en toch karakteristiek en het behouden waard. Dus besloot het ontwerpteam om de bestaande historische RTT-gebouwen te behouden. Op de site creëerde het team twee volumes met residentiële, collectieve en commerciële voorzieningen. Voor hun ontwerp werden ze bekroond als laureaat tijdens de SAPA Awards in de categorie 'project - renovatie'.

De Bonnefant-site ligt in de overgangszone tussen het commerciële centrum en het culturele centrum van de stad Hasselt. A2o architecten besloot om het karakteristieke bestaande gebouw te behouden, als bouwblok af te bouwen en op te toppen met woningen. Tussen dit volume en het overliggende bouwvolume creëerde het team een veilig en groen wandelgebied, dat de fijnmazigheid van de binnenstad verhoogt. Binnen het project werden meerdere functies verzameld en georganiseerd langs toegankelijke open ruimtes waardoor deze ruimtes ook plek bieden aan de biodiversiteit in Hasselt.

verbinding centraal

Het project ontstond uit een meerjarig proces waarbij zowel publieke als private partners op zoek gingen naar een passende herbestemming voor de RTT-site. A2o architecten stelde een plan met een mix van generaties en gebruikers voor. De Bonnefant kreeg 30 studentenkamers, 49 appartementen, 36 assistentiewoningen,  enkele dakwoningen, commerciële ruimtes, horeca en collectieve ruimtes op de begane vloer. 

Twee volumes geven vorm aan de doorsteek van en naar de omliggende straten. Hierdoor ontstaat een intrigerend samenspel met de omliggende bebouwing. Ze werden op een manier geplaatst zodat de uitzichten taps toelopen en er een dynamische beleving voor de wandelaar gerealiseerd wordt. Het Kunstmuseum Z33 en de Zuivelmarkt zijn beter verbonden met de Demerstraat, de Molenpoort en Quartier Bleu. Deze route heeft ook een historische betekenis aangezien hier vroeger de bedding van de Demer bevond.

binnenstedelijke verdichting

De kern van de opgave is binnenstedelijke verdichting met ruimte voor wonen. Winkels domineren de binnenstad van Hasselt. Door een samenhangende woonomgeving toe te voegen draagt het project bij aan de levendigheid van de stad en overstijgt ‘wonen boven retail’.

De woonomgeving combineert verschillende woonproducten zodat een levendige gemeenschap er kan huisvesten. De Bonnefant biedt kansen voor integrale solidariteit aangezien er veel aandacht was voor collectieve voorzieningen die sociale interactie stimuleren. Het maken van wandelverbindingen met de omliggende straten helpt daarbij;

Het project ambieerde een stedelijke mix te ontwikkelen door appartementen met één tot drie slaapkamers, assistentieflats, retail en horeca te combineren. Op vraag van de stad Hasselt beperkte de aannemer het aandeel op assistentiewoningen, en werden er enkele studentenkamers toegevoegd. Daarnaast werd er een nieuwe wandelroute tussen Z33 en de Demerstraat gerealiseerd om de site vlot toegankelijk te maken.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners