Soprema brengt bouwknopen internationaal mee tot leven

Een woning is maar zo energiezuinig als haar zwakste schakels. De bouwsector wacht al lang op gebruiksvriendelijk didactisch materiaal voor een correcte uitvoering van bouwknopen. Dat inspireerde Soprema om mee te werken aan het IWT-TETRA project ‘Uitvoeringsleidraad voor EPB-aanvaarde bouwknopen’.

Bouwknopen stap voor stap geïllustreerd

Het project werd opgezet door Filip van Langenhove en Stijn Van der Meersch. Zij maken deel uit van onderzoekskern DUBiT (Duurzaam Bouwen doe je in Team) van de Odisee hogeschool in Aalst. Het onderzoeksteam ontwikkelde met de steun van de bouwwereld en sectororganisaties een webapplicatie om uitvoerders op de werf een helder inzicht te geven in hoe bouwknopen stap voor stap zijn opgebouwd. Soprema steunde het project niet enkel financieel maar bood ook de nodige expertise op het vlak van waterdichting en isolatie tijdens de "making of" van de applicatie. De boeiende interactie tussen de academische- en bedrijfswereld zorgen voor een knappe website met handige en bovendien waarheidsgetrouwe driedimensionale animaties. Deze animaties worden aangevuld met handige tips en vormen zo een nuttig werkinstrument voor de complete bouwwereld: zowel tijdens ontwerp als uitvoering.

 

Gratis webapplicatie: handig te gebruiken zowel op kantoor als op de werf

De applicatie zorgt voor een heldere communicatie over de bouwknoppen: beter inzicht zorgt voor minder uitvoeringsfouten wat resulteert in een kwalititatief maar vooral een financieel interessant eindresultaat. De webapplicatie is vrij beschikbaar via de de website http://bouwknopenuitvoeren.be en wordt permanent geüpdate. De app mocht zowel in binnen- als buitenland (The Duurzaam Salland Daily, HLN, Flanders Today, Belgian Research in Europe, enz.) op veel media-aandacht rekenen en wordt momenteel veelvuldig gebruikt door werfleiders, projectvoorbereiders, uitvoerders, secundaire scholen, hogescholen en VDAB. Bouwknopenuitvoeren.be is eveneens opgenomen op de website van FVB Constructiv: https://buildingyourlearning.be.

Deel dit artikel:
Onze partners