SOPREMA voorziet vier gerenoveerde daken op één supermarktgebouw

In 2023 vernieuwde Euro Shop het voormalige winkelpand van Carrefour in Mechelen-Noord. Daar was de Franse supermarktketen vertrokken en na jarenlange leegstand was een grondige opfrisbeurt nodig om de klanten zodra een aangename winkelervaring te kunnen bezorgen. De dakdekkers van Polydak II werden door aannemer Mathieu Gijbels ingeschakeld om de vier verschillende daken, samen een oppervlakte van zo’n 6.500 vierkante meter, op het pand aan te pakken. Bij de dakrenovatie werd er gekozen voor producten van SOPREMA.

GEBOUW GESTRIPT

Voor de opening van de nieuwe Euro Shop in Mechelen was een hoop werk nodig. De winkelketen telt zes vestigingen in West- en Oost-Vlaanderen en een vestiging in Henegouwen. Met de nieuwe winkel in Mechelen belandt Euro Shop voor het eerst ook in de provincie Antwerpen. Het wilde dan ook uitpakken met een moderne en aangename winkel waar het ruime assortiment van meer dan 160.000 verschillende non-foodproducten goed uitgestald kan worden. Daarom werd het voormalige Carrefourpand volledig gestript. “Het pand is bijna teruggebracht tot casco.”, vertelt Roel Dillen, afdelingshoofd bitumen en EPDM bij Polydak II. Daarna is het voorzien van een nieuwe, strak zwarte gevel. Daarachter werden de bestaande structuur en de vier verschillende daken op het pand grotendeels vernieuwd.

DAKBEDEKKING BRANDEN, LIJMEN EN MECHANISCH BEVESTIGEN

“Mathieu Gijbels schakelde ons in nadat al een deel van het gebouw was uitgebroken.”, zegt Dillen. “Een deel van het dak was volledig afgebroken tot op de spanten. Aan ons de taak om die daken weer op te bouwen en de overige daken volledig te vernieuwen en ze een nieuw jasje te geven.” Omdat het pand van Euro Shop vier verschillende soorten daken op één gebouw heeft, was de aanpak van de waterdichting telkens anders. “Een groot deel is overlaagd.”, aldus Dillen. “Naast het branden van roofing op roofing hebben we ook bitumen toplagen op andere delen van het dak mechanisch bevestigd. Op weer andere delen moest de SBS-dakbedekking worden verkleefd. Bij sommige stukken zorgden we voor extra dakisolatie en hebben we de koudebruggen tussen de beschermde volumes weggewerkt.”

WATERDICHTING

Op het dak van Euro Shop is SBS-bitumen ingezet. Zo is SOPRALENE Garden gebruikt op de plekken waar een groendak komt, omdat dit membraan wortelwerend is. De verschillende vormen van bitumineuze waterdichting en gehanteerde bevestigingsmethoden waren deels het gevolg van de vier verschillende daken, maar deels ook de wens van de opdrachtgever. “De roofing op de nieuwbouwdelen moest volledig verkleefd worden van de opdrachtgever”, legt Dillen uit. De toplaag werd gevlamlast op de zelfklevende onderlaag en de isolatie werd verkleefd op het gevlamlaste dampscherm. Ook werd vanuit kostenefficiëntie gekozen voor roofing op roofing waar mogelijk. Daarnaast bestaat één dakonderdeel uit lastig te bewerken sheddaken. “Op die schuine daken in de vorm van zaagtanden konden we het bitumen niet verkleven. Daar hebben we eerst de isolatie mechanisch bevestigd en daarna het bitumen. De ondergrond daar was te slecht om direct op te verkleven.”

KWALITEIT EN VERTROUWEN

Bij zo’n lappendeken van een dak met verschillende constructies en deelaanpakken is de kans groter dat de materialen goed samengaan als je bij één leverancier al je bestellingen doet. Maar dat was niet de enige reden voor Polydak II om voor SOPREMA te kiezen. Voor het dakdekkersbedrijf is die keuze eigenlijk heel natuurlijk. “Bij 95 procent van alle roofing die wij aanbrengen gebruiken we producten van SOPREMA”, legt Dillen uit. “Vanwege de service en kwaliteit. We maken uiteraard ook altijd een afweging op basis van kosten. Maar bij ons heeft SOPREMA altijd een streepje voor omdat ze goede ondersteuning bieden. Daarnaast gaat er veel aandacht uit naar tijdige en correcte levering. Als we een bepaald tijdstip afspreken, dan komt de levering ook daadwerkelijk op dat uur. Dat is ook qua werkcoördinatie handig.” 

ééN GEHEEL

Polydak II rekent graag op de ondersteuning van SOPREMA bij ingewikkelde projecten. Een deel van het personeel is in het verleden ook opgeleid door SOPREMA. Bij het project in Mechelen-Noord deed SOPREMA destructief onderzoek nog voor de werken en zijn de dakopbouwen met SOPREMA overlegd en bepaald. Ook werd SOPREMA nog ingeschakeld om de dakrenovatie na te lopen, zo was de mammoet van de waterdichting het ganse traject aanwezig.

“Omdat we al zo lang met SOPREMA-producten werken, weten we inmiddels roofing aan te leggen volgens de regels van de kunst.”, zegt Dillen. “Wel wilde de klant dat SOPREMA het werk kwam controleren omdat er een grote lading zonnepanelen op de roofing komt. Daarvoor hadden ze een verslag nodig dat de werken goed waren uitgevoerd.” En dat is het volgens Dillen zeker. “Het is een ingewikkeld, maar zeer interessant dak. Omdat het allemaal in zwarte roofing is uitgevoerd, vormt het toch één geheel. Dat maakt het een van de mooiste daken die we onlangs hebben opgeleverd.”, zegt hij trots.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners