STEEN & BEEN. bOb bellen (Filip Canfyn)

Juwelier Cambron, bOb Van Reeth
Juwelier Cambron, bOb Van Reeth

Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest in Gazet van Antwerpen een artikel van Hanna Van Thienen rond het boek ‘Goed bewaarde winkelinterieurs’ van Katherine Ennekens (Luster, 2023). Twee inderdaad emblematische voorbeelden komen op gepaste wijze aan bod.

De Zondvloed, misschien wel de boeiendste boekhandel van Vlaanderen, huist in een Mechels winkelpand, dat de brave modernist Alfons Roose in 1945 tekent voor Meurop, de Ikea avant la lettre. Het beterkoop meubelparadijs heeft zich jaren later laten omscholen tot een opulent leesparadijs. Circulairder kan bijna niet.

Horlogewinkel-juwelier Cambron, nu Time-Art, wordt in 1968 het eerste uitgevoerde ontwerp van bOb Van Reeth, toen nog derdejaarsstudent. De vriend-bouwheer krijgt een brutalistische parel, een betonnen sculptuur, met slecht 20 m² vloer en een trap naar een mezzanine. “Destijds was dit ontwerp heel vooruitstrevend, choquerend bijna. Zelfs de dienst stedenbouw ging er in het begin van uit dat het beton nog verder moest worden afgewerkt met een laag verf. Mijn vader liet hen maar in de waan.” Dat vertelt dochter Cambron, die de ouderlijke zaak nog altijd uitbaat. Het enige, dat in 55 jaar vervangen wordt, is een strook vasttapijt. “Die was zo versleten dat er een staalplaat in de plaats kwam. Op aanraden van bOb, trouwens. Zoals mijn  moeder het altijd zegt: ‘Niks zelf doen, altijd eerst bOb bellen!’” De architect van de intelligente winkel.

Deel dit artikel:
Onze partners