STEEN & BEEN. Middelvinger (Filip Canfyn)

© Filip Canfyn
© Filip Canfyn
© Filip Canfyn
© Filip Canfyn

Onze huiscolumnist Filip Canfyn reist naar Rotterdam voor de overzichtstentoonstelling van Ai WeiWei in de Kunsthal van Koolhaas. Het bezoek krijgt een staartje, of beter, een ferme middelvinger.

Een mens denkt te snel dat hij de enige is, die op het lumineuze idee komt om tussen Kerstmis en Nieuwjaar rond het middaguur een tentoonstelling binnen te stappen ‘omdat alle anderen toch shoppen of lunchen’. Nada natuurlijk. Voor Ai WeiWei moet buiten aangeschoven worden ondanks gereserveerde tickets. Voor Ai WeiWei moet binnen geschuifeld worden en dat drukt spijtig genoeg de kijkpret. Het slenterparcours wordt afgesloten met een pop-up-shop vol Ai WeiWei-merchandising, van koelkastmagneten over koffiemokken tot kussenslopen. Gezien de artiest veel variaties op het middelvingerthema verwerkt (zie eerste drie foto’s) valt mijn oog kwansuis op een staand exemplaar, versie ‘goud’ (zie laatste foto). Kitsch, camp, maar het moet kunnen. Twee dagen later stuur ik een mail naar de Kunsthal.

Woensdag van Kortrijk naar Rotterdam gekomen voor Ai WeiWei en daarnet de Middelvinger sculptuur goud uitgepakt. Onze aankoop in de ad hoc-shop op het einde van de Ai WeiWei-expositie blijkt geen enkele referentie naar Ai WeiWei of de Kunsthal te bevatten, noch op de doos, noch op het beeld zelf. Heeft dit ‘stuk’ iets met de kunstenaar te maken? Weet de kunstenaar dat dit ‘stuk’ als merchandising onder zijn naam verkocht wordt? Het aanbieden van die doos in de ad hoc-shop, tussen andere Ai WeiWei-merchandising, suggereert op zijn minst een link tussen het ‘stuk’ en de kunstenaar. Of zal de rest gewoon in de Action te koop staan binnenkort?

We voelen ons wat bekocht. Niet dat we dachten dat we ‘een’ Ai WeiWei aangeschaft hadden maar nu neigt de weegschaal toch meer naar de andere kant. Het feit dat de Middelvinger in China geproduceerd is maakt deze pseudograp zelfs morbide …

Nog eens twee dagen later krijg ik een antwoord.

Bedankt voor uw bericht. De gouden middelvinger die in onze winkel verkocht wordt is inderdaad geen product/artikel van Ai Weiwei. Dit staat ook niet aangegeven bij het product.

Het assortiment in de Kunsthalwinkels is samengesteld rond de thematiek van de tentoonstellingen. Zo refereert elk artikel naar een specifiek werk uit de expositie. Enkele artikelen worden zelf geproduceerd door de Kunsthal, zoals de ansichtkaarten, maar de Finger Sculpture valt hier niet onder. Het team van Ai Weiwei, en hijzelf, heeft toestemming gegeven voor de verkoop van dergelijke artikelen.

Zo krijg ik een tweede middelvinger. Ik voel mij een verwende middenklasser met eerstewereldproblemen. Maar ik heb mijn les geleerd: ik koop nooit meer iets in een museumwinkel.

Deel dit artikel:
Onze partners