Stel je kandidaat voor de Brussels Architecture Prize 2023

Na het grote succes van de eerste editie in 2021, zet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met de Brussels Architecture Prize 2023 ook dit jaar de strafste architectuur- en landschapsprojecten op en rond het Brussels grondgebied in de verf. Is je bureau gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en/of realiseerde je er onlangs een project? Dien dan hier je kandidatuur in vóór 20 april 2023 en maak kans op een geldprijs, publicatie van je project in het Belgische architectuurtijdschrift A+ Architecture in Belgium, en een plek op de tentoonstelling in het najaar van 2023.

De Brussels Architecture Prize bekroont recente realisaties van Belgische of buitenlandse architecten in Brussel en van Brusselse bureaus in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland. Elke architect met een architectenbureau in Brussel of auteur van een bouwwerk dat bijdraagt aan de kwaliteit van de hoofdstad, opgeleverd tussen januari 2020 en juni 2023, kan zich kandidaat stellen. Zowel jonge als gevestigde architecten kunnen kandideren met kleine, innovatieve interventies en grote, publieke ingrepen.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2021, als coproductie van Urban.Brussels en A+ Architecture in Belgium, en met CIVA en Bozar als partners. Met de Brussels Architecture Prize wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Brusselse architectuur en haar architecten onder de aandacht brengen: "Want zij maken de stad en ontwikkelen innovatieve projecten die een bron van inspiratie zijn tot ver buiten de grenzen van het Gewest."

Net zoals in 2021 is de Brussels Architecture Prize onderverdeeld in vier categorieën:

KLEINE INTERVENTIE

Architectuurprojecten < 1.000 m2: gebouwen of verbouwingen, gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die dankzij een intelligent plan, uitgekiende detaillering, verantwoord materiaalgebruik of een slimme organisatie het juiste antwoord bieden op de uitdagingen van de hedendaagse grootstad.

GROTE INGREEP

Gebouwen gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die door hun volume, programma of ambitie de stad hertekenen, er een nieuw gezicht aan geven of een blijvende impact hebben op de kwaliteit en beleving van de onmiddellijke omgeving. 

PUBLIEKE RUIMTE

Projecten in de openbare ruimte, gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die een meerwaarde vormen voor de bewoners en gebruikers, die inzetten op groene mobiliteit, en zo een plek maken voor iedereen. Het gaat hier niet enkel om straten, pleinen en parken, maar ook om semipublieke ruimtes die zich openstellen voor de buurt en de voorbijganger, en zo op een genereuze manier iets teruggeven aan de wijk en de stad.

EXTRA MUROS

Kwalitatieve projecten gebouwd buiten het Brusselse grondgebied (nationaal of internationaal), maar ontworpen door een bureau gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Naast deze vier prijscategorieën worden ook nog drie eervolle vermeldingen uitgereikt:

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Vermelding voor een Brussels bureau of architect die dankzij jarenlange inzet positieve veranderingen heeft kunnen teweegbrengen voor Brussel. Deze persoon wordt voorgedragen door het wetenschappelijk comité. Hiervoor kan je dus geen kandidatuur indienen.

PROMISING YOUNG ARCHITECT AWARD

Vermelding voor een jong opkomend bureau gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarvan de vennoten in 2023 niet ouder zijn dan 40 jaar.

PEOPLE’S CHOICE AWARD

Een publieksjury kiest, los van alle categorieën, uit de genomineerden een favoriet project via de website van de Brussels Architecture Prize. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

Laureaten van de vorige editie van de Brussels Architecture Prize waren Molenwest Square van 1010 architecture urbanism (Publieke Ruimte), Bouwmaterialendorp van TETRA Architecten (Grote Ingreep), Stam Europa van Acte & 51N4E (Kleine Interventie) en Melopee van XDGA - Xaveer De Geyter Architects (Extra Muros). Eervolle vermeldingen gingen naar Lucien en Simone Kroll (Lifetime Achievement Award) en BC Architects (Promising Young Architect Award). Het project Porta 1070 van OSK-AR architecten mocht de People’s Choice Award in ontvangst nemen.

 

Bron: Brussels Architecture Prize

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage