Strak raamsysteem toegepast in nieuwe woonzorgtoren

In Geel bouwt aannemer Hooyberghs aan Astor: een uniek zorgproject van 12 bouwlagen, op basis van een ontwerp van architectenbureau Osar. Het resultaat? Het hoogste uit kruislaaghout opgetrokken gebouw in ons land. Aliplast Aluminium Systems werd uitgekozen om de aluminium ramen te leveren. Omdat het gebouw veertig meter hoog is en vele schuifraampartijen bevat, ging er extra aandacht naar de studiefase en het behalen van de correcte water- en luchtdichtheid.

Astor is een woonomgeving in het centrum van Geel, met een focus op het welzijn zowel de bewoners als de hele buurt. Door de openheid integreert het project zich sociaal en ruimtelijk helemaal in de omgeving. Bij Astor kunnen mensen ouder dan 65 jaar wonen, in optimale omstandigheden.

Osar zette in op een zorgzame architectuur. Eenmaal afgewerkt zal de toren 160 woningen tellen, verdeeld over vier gebouwen. Voor de aluminium ramen deed Hooyberghs een beroep op de diensten van Mondana, gespecialiseerd in het produceren van aluminium ramen, deuren, schuiframen en vouwwanden, én partner van Aliplast Aluminium Systems.

 

Kruislaaghout

Nog meer dan in andere projecten was stabiliteit en windichtheid hier van cruciaal belang. Dat komt omdat de toren is opgebouwd uit kruislaaghout, een relatief jong materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt bij dergelijke hoge gebouwen. Het is echter geen eenvoudige opgave om in dat geval de stabiliteit te verzekeren.

Aliplast houdt bij het ontwikkelen van zijn aluminium systemen steevast rekening met de wind-en waterdichtheid, en ook met de brandveiligheid. Die testen laten het bedrijf toe om het juiste systeem te kunnen kiezen en het resultaat te optimaliseren, afhankelijk van het type project en de normen die van toepassing zijn. De keuze viel uiteindelijk op het strakke raamsysteem Star75, en Ultraglide, het schuifraam met een hoge waterdichtheid.

 

Akoestiek

Ook om te voldoen aan de strenge akoestische eisen – de toren is immers vlak naast een spoorweg gelegen – werd beroep gedaan op de expertise van Aliplast. Het bedrijf koos het gewenste type beglazing op basis van verschillende configuratietesten. Zo kon men kiezen voor de oplossing met de hoogste prijs-kwaliteitverhouding.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage