Studio BISKT gekroond tot Designer van het jaar 2022

De titel Designer van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Charlotte Gigan en Martin Duchêne, het duo achter Studio BISKT. De Brusselse ontwerpstudio wordt gelauwerd om hun innovatieve ontwerpen die de grenzen van het keramiek opzoeken. Op een eigenzinnige manier brengen ze ambacht en industrie samen. De prijs wordt ondertussen al voor de 17e keer uitgereikt door de magazines Knack Weekend & Le Vif Weekend en de Biënnale Interieur. Partners van de prijs zijn het Design Museum Gent, CID Grand-Hornu, Design Museum Brussels en MAD Brussels.

Studio BISKT werd in 2018 in Brussel opgericht door Charlotte Gigan en Martin Duchêne. Beiden studeerden aan La Cambre in Brussel. Zij behaalde er haar master in keramiek, hij zijn master in industrieel ontwerp. Als keramiste en productontwikkelaar ontwerpt het duo objecten die zich bevinden op de grens tussen kunst en design.

Charlotte en Martin besteden bijzonder veel aandacht aan de manier waarop hun objecten tot stand komen. Daarbij maken ze gebruik van ingenieuze en technische maakprocessen om industriële producten toch een ambachtelijk karakter te geven. Studio BISKT concentreert zich op één bepaalde techniek, namelijk de extrusie van aardewerk. Een keramische pasta wordt daarbij door een profiel van verschillende vormen geperst. Hierbij werken ze met verschillende materialen zoals steengoed, porselein of aardewerk.

De objecten – zoals vazen en banken – die Studio BISKT vervaardigt zijn allemaal uniek, ook al zijn ze in serie gemaakt. De vele experimenten leiden tot nieuwe vormen en functies waarbij ze spelen met bekende architecturale en industriële vormen. De vormen zijn vaak geïnspireerd door een stedelijke esthetiek zoals tandwielen of bakstenen. Daarnaast maken ze ook hun eigen glazuren en doen ze onderzoek naar een eigen recept voor aardewerk, volledig afkomstig van Brusselse opgravingen. Naast objecten experimenteren ze ook meer en meer met ruimtelijke interventies.


Over de prijs

De Designer van het Jaar is een initiatief van de magazines Knack Weekend & Le Vif Weekend en de Biënnale Interieur. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2006 om Belgisch ontwerptalent in de kijker te zetten. Op de erelijst prijken namen als Vincent Van Duysen, Muller Van Severen, Sep Verboom, Nedda El-Asmar en Sylvain Willenz. De titel wordt ondertussen al voor de 17e keer uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit journalist Amelie Rombauts, Caroline Fiers van de Biënnale Interieur, Evelien Bracke van het Design Museum Gent, Marie Pok van CID Grand-Hornu, Arnaud Bozzini van het Design Museum Brussels en Dieter Van Den Storm van MAD Brussels.

Bron: MAD Brussels

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage