Tentoonstelling Waalse Krook toont 5 projecten uit shortlist aan grote publiek

Chapeau voor het pr-beleid van de cvba Waalse Krook. Na een groots opgezette mediacampagne om het winnend ontwerp voor te stellen, wordt nu een tentoonstelling georganiseerd waarbij niet alleen het winnende project van RCR – Coussée & Goris maar ook de 4 andere geselecteerde inzendingen aan het grote publiek getoond worden.

Chapeau voor het pr-beleid van de cvba Waalse Krook. Na een groots opgezette mediacampagne om het winnend ontwerp voor te stellen, wordt nu een tentoonstelling georganiseerd waarbij niet alleen het winnende project van RCR – Coussée & Goris maar ook de 4 andere geselecteerde inzendingen aan het grote publiek getoond worden.

Op woensdag 9 juni 2010 maakte de Raad van Bestuur van de cvba Waalse Krook* het winnende schetsontwerp bekend voor de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media. Het nieuwe gebouw op de Waalse Krook opent in het najaar van 2015 de deuren.


 
Precies 100 ontwerpbureaus stelden zich kandidaat voor de architecturale en stedenbouwkundige invulling van het project. Uit deze indrukwekkende lijst werden vijf ontwerpbureaus geselecteerd op basis van hun cv. Aan hen werd gevraagd niet alleen een schetsontwerp voor het gebouw te maken, maar ook een masterplan dat een nieuwe leefbaarheid geeft aan de volledige buurt.
 
Een 20-koppige jury – bestaande uit beleidsmakers, stedenbouwkundigen, architectuurspecialisten, bibliothecarissen, financieel adviseurs en IT-specialisten – hanteerde bij de beoordeling van de ingezonden ontwerpen vijf objectieve criteria: de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit van het concept, de kostenbeheersing, de duurzaamheid op het vlak van bouw en exploitatie, de procesgerichtheid en de realisatietermijn.
 
Tentoonstelling

 

Van 6 tot en met 26 juli is het winnende schetsontwerp samen met dat van de vier overige laureaten te zien in de Stedelijke Openbare Bibliotheek in Gent. De tentoonstelling licht de visies van de verschillende architecten toe met maquettes en plannen en met een 3D-film van het winnende schetsontwerp. Het publiek kan op die manier kennismaken met het nieuwe, ambitieuze project. De Waalse Krook is immers veel meer dan een nieuwe bibliotheek. Samen met het Centrum voor Nieuwe Media wordt het een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, een kruispunt van kennis, participatie en ondernemerschap. Het vlakbij gelegen Wintercircus wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe verbinding met de stad. Het zal onderdak bieden aan het bedrijvencentrum iCubes, een thuis voor innovatieve ICT-bedrijven en het Vlaams Instituut voor de Archivering van het Audiovisueel Erfgoed, dat beeld en geluid bewaart voor de toekomst. Voor de renovatie van het Wintercircus, dat mee opgenomen is in het masterplan, zal een apart ontwerp worden gemaakt.
 
Het winnende ontwerp - van de Catalaans-Vlaamse vennootschap RCR Aranda Pigem Vilalta arquitectes (Olot, Spanje) en Coussée & Goris architecten (Gent) - vertrekt vanuit een sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving. Het is een horizontaal gebouw met verschillende niveaus die elk een eigen functie hebben. De gevel vertoont een “kreuk”, waardoor het gebouw zich aangenaam nestelt in de bocht van de Schelde.


 
Praktisch

De tentoonstelling vindt plaats in de Bibliotheek aan het Zuid (Achilles Musschezaal op de 2de verdieping) en is te bezichtigen vanaf dinsdag 6 juli om 10:00.
Tot de Gentse Feesten is ze toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek (ma-do: 10:00-19:00;  vr-za: 10:00-17:00; gesloten op zondag 11 juli).
 
Tijdens de Gentse Feesten (17-26 juli) is de tentoonstelling dagelijks te bezichtigen van 10:00 tot 19:00. Wegens sluiting van de bibliotheek is ze dan enkel te bereiken via de zijingang van de bibliotheek (aan de kant van het Administratief Centrum van de Stad Gent).
 
Stedelijke Openbare Bibliotheek
Graaf van Vlaanderenplein 40
9000 Gent
 
De toegang is gratis.
Voor meer informatie, zie www.dewaalsekrook.be

 

Deel dit artikel:
Onze partners